New Yorks satsningar på energi och en grön ekonomi lockar svenska företag

New Yorks byggnader står för merparten av stadens koldioxidutsläpp. Genom klimatlagar som Local Law 97 och stora investeringar i energiteknik har staden positionerat sig som en cleantechhub med goda affärsmöjligheter för svenska företag i Skyline-programmet.

Deltagare i Skyline 2025

Deltagare i Skyline 2025. Foto: Energimyndigheten

Energimyndighetens acceleratorprogram Skyline är utformat för att främja export och etablering av svenska innovativa energilösningar som kan dekarbonisera och energieffektivisera New Yorks byggnader.

Stadens fastighetsägare behöver snabbt anpassa sitt bestånd till de hårda lagkraven och nu växer programmet Skyline med nio nya bolag med produkter och lösningar som kan möta dessa behov.

Företagen erbjuds ett skräddarsytt accelerationsprogram där de bygger upp marknadsinsikter, inträdesstrategier och introduceras till Energimyndighetens och Skylines partnernätverk i New York, bestående av fastighetsbolag, investerare, projektutvecklare, teknikkonsulter och förvaltare.

– Vi imponeras gång på gång av nivån och ambitionen hos svenska climate tech bolag, som bryter ny mark inom framtidens innovativa energilösningar. Deras uppdrag och tekniklösningar är en naturlig matchning med New York, ett av de största och snabbast växande climate tech ekosystemen i världen, säger Anne-Sophie Mahle, direktör för internationella partnerskap på New York City Economic Development Corporation (NYCEDC).

Med över 1 200 riskkapitalbolag, 25 000 teknikdrivna startups, fler än 100 inkubatorer och initiativ som BATWorks och International Landing Pad Network, erbjuder New York en dynamisk plattform för svenska företag att etablera sig.

– På NYCEDC är vi stolta över att kunna hjälpa Skyline bolagen att få en flygande start vid deras kommande besök i New York, avslutar Anne-Sophie Mahle.

Climate Week NYC – New Yorks globala klimatvecka

Som del av programmet ingår också två delegationsresor till New York där företagen får möjlighet att presentera sitt erbjudande och knyta kontakt med myndigheter, branschaktörer och det lokala innovationsekosystemet. De nya Skyline bolagen genomför sin första resa i september, i samband med New Yorks stora klimatvecka Climate Week NYC.

– Climate Week är årets mest intensiva vecka i New York och samlar globala ledare från politik, näringsliv, tekniksektor och civilsamhälle för en veckas samtal om hur vi kan snabba på klimat- och energiomställningen. Det är en viktig arena för påverkan, nätverkande och kunskapsutbyte, säger Sofie Fjellgren, affärsutvecklare internationella marknader på Energimyndigheten.

Energimyndigheten kommer att arrangera aktiviteter för att visa upp svensk innovation och best practice inom energi- och klimatlösningar för den byggda miljön och hur dessa innovationer möter behoven, både i New York och globalt.

Partnerskap öppnar dörrar för etablering

För att skapa de bästa förutsättningarna och en plattform för företagen i deras etablering, har Energimyndigheten ingått partnerskap med den anrika Svensk-Amerikanska Handelskammaren i New York (SACCNY) och det New York baserade energikonsultbolaget Build Edison.

Energimyndigheten samarbetar även med New York City Economic Development Corporation (NYCEDC) som är stadens näringslivsorgan och tillika största fastighetsägare med 60 miljoner kvadratmeter under förvaltning.

NYCEDC driver stora stadsomvandlingsprojekt och inkubatorer i bland annat Brooklyn som sätter riktningen för den nya gröna ekonomi som nu växer fram i New York.

– Tillsammans med våra partners sätter vi Skyline bolagen i direktkontakt med de nyckelspelare som formar framtidens byggnader och energilandskap i New York. Trots kursändringar i det federala styret står New Yorks mål om minskade utsläpp från byggnader och energisektorn fast och efterfrågan på innovativa tekniklösningar är stor, säger Sofie Fjellgren, affärsutvecklare internationella marknader på Energimyndigheten.

Deltagande företag i Skyline 2025

Totalt nio företag har antagits till den nya programomgången av Skyline. Att delta i programmet är kostnadsfritt för företagen. Det som krävs av dem är engagemang och tid för att jobba med sin lansering på den amerikanska marknaden.

+

Comsys

Comsys grundades 2001 i Lund av svenska ingenjörer med en vision om att skapa smartare och mer hållbara energisystem. Genom sin egenutvecklade ADF-teknik (Active Dynamic Filter) hjälper Comsys företag världen över att minska störningar i elnätet, förbättra energieffektiviteten och skapa stabil och driftsäker elkraft. Comsys är en ledande aktör inom elkvalitet och deras teknik och service sätter kundnöjdheten i fokus och skapar lösningar som säkrar en tillförlitlig energiförsörjning och hållbarhet för framtida generationer.

Comsys (på engelska, comsys.se)

+

Copa Solar

Copa Solar erbjuder innovativa och skräddarsydda solenergilösningar som den termiska fasadlösningen +Energy Façade. Med fokus på hållbarhet och kvalitet levererar de rena energisystem som möter behoven hos kunder inom olika branscher. Copa Solar utvecklar helhetslösningar - från planering och projektering till installation och support, med målet att minska miljöpåverkan och främja energisjälvförsörjning. Företagets vision är att påskynda omställningen till hållbar energi och skapa långsiktiga värden för både kunder och miljö.

Copa Solar (på engelska, copasolar.com)

+

Elvaco

Elvaco levererar helhetslösningar för energimätning och fastighetsautomation. Med över 10 miljoner installerade enheter globalt stödjer Elvaco branscher som fjärrvärme, el, vatten och fastigheter. Företaget erbjuder produkter som mätare, sensorer, gateways och kommunikationsmoduler via M-Bus, LoRaWAN, NB-IoT och LTE. Deras molnplattform, Elvaco Play, möjliggör visualisering, analys, debitering och digitala tvillingar. Med egen produktutveckling och global närvaro bidrar Elvaco till ökad effektivitet, automatisering och hållbar resursanvändning.

Elvaco (elvaco.com)

+

MIVO

MIVO Technology utvecklar öppna och innovativa lösningar för energidata i fastigheter. Företaget grundades 2019 i Stockholm och har som mål att göra det enkelt att samla in, förstå och använda energidata. Med djup kompetens inom elektronik, inbyggda system och datainsamling erbjuder MIVO hållbara och användarvänliga lösningar som hjälper fastighetsägare att optimera energianvändningen enkelt och kostnadseffektivt. Med över 300 000 uppkopplade mätare och sensorer, samt en marknadsandel på över 60 procent i nybyggda fastigheter är MIVO en ledande aktör i Sverige.

MIVO (mivo.se)

+

Midsummer

Midsummer är ett solenergiföretag som installerar diskreta soltak med 90 procent lägre koldioxidavtryck än traditionella solpaneler. De har en högteknologisk, svensk produkt och äger hela värdekedjan från utveckling och produktion till installation. Under varumärket Midsummer Machinery levererar företaget även produktionssystem för flexibla tunnfilmssolceller. Midsummer grundades år 2004 med en vision om att genom sina solpaneler förändra synen på det konventionella taket och accelerera övergången till förnybar energi.

Midsummer (midsummer.se)

+

Nodon

Nodon är ett digitalt verktyg som hjälper fastighetsutvecklare att fatta smarta och hållbara beslut redan i tidiga skeden av ny- och ombyggnadsprojekt. Genom AI och parametrisk design kan materialval, energiprestanda och klimatpåverkan jämföras för att optimera miljönytta och kostnadseffektivitet. Med avancerade IoT-lösningar möjliggör Nodon även kontinuerlig energimätning, realtidsstyrning och automatiserad övervakning av fastigheter och processer. Tekniken är skalbar och säker, vilket gör den lämplig för både kommersiella och industriella tillämpningar.

Nodon (nodon.se)

+

Nrlyze

Nrlyze utvecklar AI-baserad mjukvara som optimerar värmesystem i byggnader för att spara energi och skapa ett bättre inomhusklimat. Genom att kombinera realtidsdata från inomhustemperaturer med väderprognoser och elpriser justeras uppvärmningen automatiskt, vilket minskar energiförbrukningen, sänker kostnaderna och minimerar klimatpåverkan. Systemet är enkelt att installera och fungerar med befintlig infrastruktur, vilket gör det lämpligt för både bostäder och kommersiella fastigheter. Nrlyze ger fastighetsägare bättre kontroll över energianvändningen och ett smartare sätt att driva sina byggnader.

Nrlyze (nrlyze.se)

+

Quandify

Quandify erbjuder avancerade digitala verktyg för att hjälpa fastighetsägare och förvaltare att effektivisera sin drift och förbättra fastighetsförvaltningen. Deras plattform omfattar bland annat detaljerad 3D-kartläggning, Building Information Modeling (BIM) och smart tillgång till relevant fastighetsdata, vilket underlättar övervakning, underhåll och optimering. Genom att samla data från olika källor i ett digitalt gränssnitt ger Quandify användarna möjlighet att fatta välgrundade beslut, sänka kostnader och förbättra hållbarhet. Komplex byggnadsinformation omvandlas till insikter som gör skillnad i den moderna fastighetsbranschen.

Quandify (quandify.com)

+

Trifilon

Trifilon möjliggör för tillverkare att ersätta traditionell plast med biokompositer som är upp till 90 procent fossilfria utan att det kostar mer. Genom en skalbar licensmodell erbjuder Trifilon sin unika teknologi, kompetens och maskinutrustning, vilket gör det möjligt för partners att producera hållbara plaster lokalt med hjälp av jordbruksavfall. Resultatet är högpresterande material med kraftigt minskat koldioxidavtryck, lämpade för en rad produkter. Trifilon har redan en fullskalig anläggning i Sverige och bygger nu även i Indien. Nästa steg är expansion i USA - där målet är att tillsammans med lokala aktörer skapa en stark och skalbar ”Made in USA”-lösning.

Trifilon (på engelska, trifilon.com)

Nyheter