Ny rapport klargör kommuners ansvar för energiberedskap
Energimyndigheten släpper en ny rapport som klargör det juridiska ramverk som styr kommuners ansvar för energiberedskap. Rapporten ger vägledning i hur kommuner kan arbeta med att säkerställa energiförsörjningen, i normalläge, vid kris och under höjd beredskap.
Svenska kommuners roll och ansvar när det gäller energiberedskap förtydligas i en ny rapport från Energimyndigheten. Rapporten har tagits fram av konsultföretaget Ramboll inom ramen för projektet Robust kommun. Den kartlägger det juridiska ramverk som kommuner behöver förhålla sig till i sitt arbete med att trygga energiförsörjningen, i normalläge, vid kris samt under höjd beredskap eller krig.
– Under pilotprogrammet "Robust kommun" framkom det att många kommuner brottas med vilket ansvar, roll och lagkrav som ligger på kommunerna inom energiberedskap utifrån olika scenarier. Rapporten skall fungera som ett kunskapsstöd för kommunerna så att deras kompetens och förmåga ökar inom området, säger Zandra Camber, projektledare för Robust kommun på Energimyndigheten.
Utöver att ge kommuner ökat stöd och kunskap i sitt arbete med energiberedskap beskriver även rapporten de lagar som styr kommunens roll och ansvar. De mest centrala lagarna är Lag (2006:544) om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap med tillhörande Förordning (2006:637) och Överenskommelse samt Lagen om kommunal energiplanering (1977:439).
Vad innehåller rapporten?
- Kommuners roll och ansvar i olika beredskapslägen
- Energimyndighetens och länsstyrelsernas ansvar
- Synergier och målkonflikter
Om Robust Kommun
Inom programmet Robust kommun kan kommuner ta del av stöd som bidrar till en tryggare energiförsörjning och uppbyggnad av totalförsvarets förmåga.
Syftet med programmet är att minska sårbarheterna i kommunal samhällsviktig verksamhet vid störningar eller avbrott i energiförsörjningen. Beredskap att stå emot störningar i energiförsörjningen på alla nivåer i samhället bidrar till återuppbyggnaden av Sveriges totalförsvar.
Investeringsstödprogrammet kommer under 2025 fokusera på robusthöjande åtgärder för reservkraft och bestå av ett finansiellt- och kunskapsmässigt stöd.