Energieffektivisering i transportsektorn

Energimyndigheten utlyser cirka 5 miljoner kronor inom programmet Energieffektivisering i transportsektorn för genomförbarhetsstudier. Projekt som kan få stöd inom denna utlysning ska tydligt bidra till transporteffektiva städer och regioner. Sista ansökningsdag är 2 oktober 2017.

Sista dag för ansökan 2017-10-02
Utlysta medel Cirka 5 miljoner kronor

Utlysningen riktar sig till alla forskningsdiscipliner med anknytning till området transporteffektiva städer och regioner. Vi vill att offentliga aktörer ska spela en stor roll i projekten och att dessa formeras kring de utmaningar som de står inför. Även företag kan ingå i projekten.

En målsättning med utlysningen är att genomförbarhetsstudierna ska leda till projektansökningar för demonstrationsprojekt. Dessa kan sedan inkomma i en av programmets kommande utlysningar.

Den utmaning som utlysningen adresserar är hur transporteffektiva städer och regioner kan skapas och vilken roll offentlig sektor kan spela för att uppnå detta. Projektförslagen kan exempelvis ha följande inriktningar:

  • Hur samhällsplanering kan användas för att ge förutsättningar för transporteffektiva städer och regioner.
  • Drivkrafter och hinder till förändring av beteende hos individer och organisationer, samt hur dessa kan hanteras för att uppnå transporteffektiva städer och regioner.
  • Hur kan digitaliseringens möjligheter tas tillvara för att utveckla transporteffektiva städer och regioner.
  • Kommunpolitikens och offentliga aktörers roller, hinder och möjligheter för att ställa om till transporteffektiva städer och regioner.
  • Internationella jämförelser med goda exempel som kan appliceras i svenska städer och regioner.

Projekten kan som tidigas starta den 1 december 2017 och pågå som längst till den 30 september 2018. Den totala projektbudgeten ska inte överstiga 1 miljon kronor.

De förslag till demonstrationsprojekt som genomförbarhetsstudierna avser att leda till ska ha med offentliga aktörer som projektpart. Vidare ser vi positivt på att de kommande demonstrationsprojekteten är tvärvetenskapligt sammansatta, att internationell utblick och samverkan ingår. Med utgångspunkt från detta så ser vi gärna att även genomförbarhetsstudien också uppfyller dessa kriterier.

Programmet omfattar inte projekt med fokus på teknikutveckling av fordon eller motorteknik eftersom dessa hanteras inom ramen för andra forskningsprogram på Energimyndigheten. Projekt med fokus på el-infrastruktur för fordon omfattas inte heller av programmet.

Så ansöker du

Ansökan ska skrivas enligt Anvisningar för sökande och lämnas in via Energimyndighetens elektroniska ansökningsverktyg E-kanalen. Tänk på att skaffa användarbehörighet i E-kanalen i god tid eftersom det kan ta några dagar.

Se den fullständiga utlysningstexten för att se vad ansökan ska innehålla.

Innan ansökan lämnas in till Energimyndigheten ska den sökande ta del av:

Kontakt

Frågor besvaras av:
catharina...@energimyndigheten.se, 016-544 2098
kristin...@energimyndigheten.se, 016-544 2295

Under v 27-31 är kontaktpersonerna inte tillgängliga för frågor.

Utlysningar och stöd

Utlysningsarkivet