Vägledning för tillsynsmyndigheter

De här sidorna är till för dig som arbetar med tillsyn enligt miljöbalken i kommuner eller på länsstyrelser. Energimyndigheten har ett tillsynsvägledande ansvar och stöttar kommuner och länsstyrelser i sin tillsyn av energihushållningen.

Energihushållning ska ingå som en naturlig del i verksamhetsutövarens egenkontroll, och tillsynen ska därför fokusera på det systematiska energiarbetet i verksamheten. Här beskrivs, steg för steg, hur tillsynen av energihushållning kan läggas upp. Ta även hjälp av vårt vägledande material.

  • Val av tillsynsobjekt

    Kraven på energihushållning berör all miljöfarlig verksamhet, och därmed alla tillsynsobjekt eftersom alla använder energi i större eller mindre utsträckning.

    Även där energi är en mindre fråga (ej energiintensiva verksamheter eller verksamheter med liten faktisk energianvändning) så bör frågan om man har koll på energi och om man har gjort något för att effektivisera användningen finnas med på agendan.

    Vid tillsyn av energiintensiva verksamheter och stora energianvändare kan det vara lämpligt att lägga ett särskilt fokus på just energianvändningen. Detta gäller framförallt om verksamheten inte har tidigare kunskap eller erfarenhet av att arbeta med energifrågor.

  • Inför tillsynsbesöket

    För att få ut så mycket som möjligt av tillsynsbesöket bör det bokas i förväg. Skicka även ut information till verksamheten om syftet med besöket och att energifrågan kommer att tas upp. Verksamhetsutövaren kan då förbereda sig genom att ta fram aktuell dokumentation och eventuellt genomföra självskattningen.

    Innan ni går ut på tillsynsbesöket kan ni ta kontakt med energi- och klimatrådgivare på kommunen eller ert regionala energikontor. Om ni har frågor om energi så kan de svara och de kan i vissa fall ha möjlighet att följa med er ut på tillsynsbesöket.

    Gå igenom vilket material ni vill ta med er på tillsynsbesöket.

    Guide för energieffektiva företag

    Inspirationsfilmer med goda exempel från andra företag  

    Motiverande samtal

    Runt om i landet har 200 ambassadörer utbildats i motiverande samtal, en samtalsstil som syftar till att hitta företagets egna drivkrafter. Kanske finns det någon i din kommun eller länsstyrelse som har gått utbildningen och kan hjälpa dig med tips inför ditt tillsynsbesök?

  • Under besöket

    Börja gärna med en öppen diskussion kring om företaget överhuvudtaget har koll på sin energianvändning, och om de arbetar med att effektivisera energianvändningen eller byta ut eventuell ej förnybar energi mot förnybar energi. Det är även viktigt att titta på om verksamheten har restenergi som de själva eller någon annan kan använda.

    Om självskattningen eller självskattningen för små företag inte har fyllts i inför besöket så kan tillsynspersonal och verksamhet göra detta gemensamt. För att kontrollera om företaget har en tillräcklig egenkontroll av sin verksamhet kan broschyren Tänk längre - vinn-vinn när företag effektivisera energianvändningen användas som underlag.

    Alla verksamheter ska ha koll på sin energianvändning. Det ska alltså ha någon form av energikartläggning på plats för att på sätt kunna se om energianvändningen minskar eller ökar och vad det i så fall beror på. Om verksamheten har en aktuell energikartläggning så kan de få redogöra för hur de arbetar vidare med de åtgärder som föreslås i den.

    Om det redan finns det en åtgärdsplan på plats så kan verksamheten redovisa hur den har följts, och om den har uppdaterats sedan ett eventuellt tidigare tillsynsbesök.

    Om verksamheten inte använder förnybar energi används ska det redogöras för om man har utrett olika förnybara alternativ. 

  • Efter besöket

    Om det framkommer avvikelser under tillsynsbesöket så kan det bli aktuellt med ett föreläggande.

    Tillsynsmyndigheten kan då begära att verksamheten utför en energikartläggning och att det sedan upprättas en åtgärdsplan som verksamheten själva fastställer och följer upp. Se rättsfallet MMD Umeå 2018-12-17 M 1975-18 där en fastighetsägare tvingas upprätta energikartläggning och åtgärdsplan.

    Om verksamheten har en betydande energianvändning (exempelvis företag med en energianvändning på över 300 MWh per år) är det relevant att tillsynsmyndigheten begär att en fullskalig energikartläggning görs för verksamheten, se exempel på mall.

    Omfattningen på energikartläggningen måste dock anpassas efter hur verksamheten ser ut.

    Det finns även möjlighet att göra en förenklad energikartläggning för mindre verksamheter med mindre energianvändning, se mer information om detta i broschyren Energikoll i små- och medelstora företag.

    Om verksamheten inte använder förnybar energi ska de utreda vilka alternativ som finns för att gå över till detta. Om verksamheten har restenergi ska det utredas om energi kan tas till vara internt, eller om den kan levereras/säljas vidare till någon annan.

    När en energikartläggning finns på plats så ska även en åtgärdsplan upprättas, se mer om detta i broschyren Metodstöd för åtgärdsplaner.

    Om den befintliga åtgärdsplanen inte är tillräcklig eller inte följs kan tillsynsmyndigheten gå in och begära en detaljerade utredning av enskilda åtgärder. Om en åtgärd har utretts och visar sig vara rimlig, så kan tillsynsmyndigheten förelägga företaget att genomföra åtgärden, se MÖD 2015-05-28 M 9668-14, föreläggande om byte av värmekälla för uppvärmning av byggnader på en fastighet i Falu kommun.