Användning av energi

Energianvändning är en central del av energisystemet och omfattar hur energi används inom olika sektorer och ändamål. Energianvändning omfattar till exempel uppvärmning, belysning, industriella processer och transporter.

I den totala energianvändningen ingår användningen för sektorerna industri, transport samt bostäder och service med mera. Även energiförluster, energisektorns egenanvändning samt användning för icke energiändamål ingår.

Den totala energianvändningen, inklusive den statistiska differensen, motsvarar den totala energitillförseln. 

Total energianvändning

Den totala energianvändningen låg på drygt 600 TWh i början av 2000-talet men har minskat något under 2010-talet.

Slutlig energianvändning per energivara

Slutlig energianvändning avser energianvändningen i olika sektorer men utan förluster som sker vid omvandling av en energibärare.

Den totala slutliga energianvändningen som inkluderar sektorerna industri, transport och bostäder och service med mera har varit relativt stabil under perioden 1970–2021 och varierat mellan 350 - 400 TWh. Däremot ser man en tydlig övergång från en stor andel petroleumprodukter under 70- och 80-talet till el, fjärrvärme och biobränsle.

Slutlig energianvändning i industrin

Inom industrisektorn används energi främst för att driva industriella processer. Biobränslen och el är de dominerande energivaror inom svensk industri.

Slutlig energianvändning i transportsektorn

Diesel och bensin är den dominerande energivaran inom transportsektorn.

Slutlig energianvändning i bostäder, service och övriga sektorer

Bostads- och servicesektorn står för cirka 40 procent av Sveriges totala energianvändning. Sektorn består av hushåll, offentlig verksamhet, övrig serviceverksamhet, jordbruk, skogsbruk, fiske och bygg.

Hur ser framtidens energisystem ut?

Omställningen till ett hållbart energisystem pågår här och nu. Men hur ser den ut och i vilken takt sker den?

Våra prognoser och scenarier ger möjliga svar på frågorna om framtidens energisystem.