Installera en laddbox vid din villa

Är du villaägare och vill installera en laddbox hemma? Vad kostar det? Vad ska jag tänka på? Klarar elsystemet i vårt hus av en laddbox? Här har vi samlat de viktigaste frågorna inför investeringen.

Så här gör du för att installera en laddbox

  1. Boka tid med en elektriker för kontroll av husets elsystem och be elektrikern ta fram en offert på helhetslösning. 

  2. Sök fram en leverantör och beställ en laddbox. 

  3. Boka tid för installation och få installationen utförd. 

  4. Låt elektrikern slutbesikta och göra en kvalitetskontroll. 

Så mycket kostar det

Priset för en laddbox ligger på 5 000–12 000 kronor. Till detta tillkommer en installationskostnad som varierar beroende på de lokala förutsättningarna för just ditt hus. 

Att tänka på innan du ska installera en laddbox

  1. Installera inte för hög effekt.

    Hemmaladdning behöver i regel inte ha en hög laddeffekt då du förväntas parkera och ladda till exempel under natten. Tänk på hur du använder din elbil eller laddhybrid innan du bestämmer hur hög effekt du ska installera. Att installera för hög effekt i onödan kan medföra ytterligare kostnader som till exempel att du måste abonnera på högre effekt eller högre pris för utrustningen. Överväg om laststyrning är ett alternativ för att undvika extra kostnader för ett ökat effektabonnemang.

  2. Välj kontakt.
    EU har bestämt att typ 2-kontakten ska vara standard för växelströmsladdning, samt att CCS-kontakten ska vara standard för likströmsladdning. Följer du dessa standarder gör du rätt.  

Kan jag ladda i motorvärmaruttaget eller i eluttaget?

Idag finns inga krav på att du måste ha en laddbox för laddning för privatbruk med strömstyrkor upp till 16 ampere. Om du väljer att ladda via ett motorvärmaruttag eller vanligt eluttag istället är det dock väldigt viktigt att du anlitar ett elinstallationsföretag så en behörig elektriker kontrollerar att det är säkert att ladda via valt uttag. Elektrikern går igenom och kontrollerar att den anläggning du använder klarar av en hög belastning över lång tid. Du bör också vara noga med att kontrollera dina stickproppar och uttag för slitage, sot eller tecken på varmgång. En dedikerad laddbox till ditt laddfordon ger dock en högre säkerhet och normalt sett snabbare laddning.
Läs mer om laddstationer på Elsäkerhetsverkets webbplats.

Klarar elsystemet i vårt hus av en laddbox?

Det kan elektrikern svara på men oftast är det inga problem alls. Laststyrning kan vara bra att fundera på redan från början för att slippa säkra upp fastigheten och därmed undvika dyrare fasta kostnader.

Fler vanliga frågor och svar