Energiindikatorerna 2025: Uppföljning av de energipolitiska målen

Årets indikatorrapport visar att Sveriges energisystem i huvudsak är robust och att omställningen pågår, men att takten har påverkats av osäkerheten orsakad av en orolig omvärld och fortsatt lågkonjunktur.

Energimyndigheten har i uppdrag av regeringen att årligen ta fram indikatorer för att följa utvecklingen mot de uppsatta energipolitiska målen. Rapporten ger en bred beskrivning av det svenska energisystemet.

– I årets rapport har några av indikatorerna kompletterats med ett framåtblickande perspektiv för att också ge en bild av den förväntade framtida utvecklingen. Tillsammans med Energimyndighetens kortsiktsprognoser och långtidsscenarier utgör den ett underlag som visar vad som kan behövas för att hitta vägar framåt i arbetet med att nå målen, säger Charlotte Langlet, utredningsledare på Energimyndigheten.

Omställningen pågår trots en orolig omvärld

De senaste åren har präglats av extrema händelser som en global pandemi och Rysslands invasion av Ukraina vilket påverkat energimarknader och aktörerna i energisystemet i stor utsträckning.

– Osäkerhet kring effekterna av de förändringar den nya amerikanska administrationen nu genomför syns inte ännu i indikatorerna, men bidrar till att vi befinner oss i ett svårnavigerat läge även framåt. Årets indikatorrapport visar ändå att Sveriges energisystem i huvudsak är robust och att omställningen pågår, dock i lägre takt på grund av en orolig omvärld och lågkonjunktur, säger Charlotte Langlet.

Resultat och slutsatser 

  • Årets rapport visar att 2024 var ett år med avsevärt lägre elpriser än 2022 och 2023. Även prisskillnaderna mellan de svenska prisområdena har minskat.
  • Antalet timmar med negativa elpriser ökade under 2024, främst till följd av högre andel förnybar produktion med låga rörliga kostnader.
  • Drivmedelspriserna minskade 2024 både i reala och nominella termer jämfört med 2023. På årsbasis var priserna på bensin och diesel på den lägsta nivån sedan 2020 och näst lägst under perioden 2017–2024.
  • Indikatorerna bekräftar att Sverige är på god väg mot de nationella energipolitiska målen om energieffektivitet och fossilfri elproduktion. Andelen fossilfri elproduktion förväntas nå 99 procent till 2028.
  • Produktionen av fossilfri el ökade med 4 procentenheter (sol och vind) under 2024 jämfört med 2023.
  • Energipriser för hushållskunder visar en kraftig ökning av priset på fjärrvärme de senaste åren. Under 2024 steg priserna med 13 procent, viket bland annat antas bero på ökad efterfrågan och högre priser på biobränsle.

Energiindikatorer 2025 (pdf)

Energiindikatorer i siffror 2025 (Excel)

Nyheter