Svenska tech-startups är ledande i Europa trots global osäkerhet

Trots global ekonomisk osäkerhet har svenska startups visat enastående motståndskraft och fortsatt attrahera investerare. Under 2024 samlade svenska startups in totalt 2,4 miljarder euro i riskkapital, vilket framgår i en ny rapport.

Sverige fortsätter att befästa sin position som en global ledare inom teknologisk innovation och hållbar utveckling. Den senaste rapporten om det svenska tech-ekosystemet, State of the Swedish Tech Ecosystem, är framtagen av Dealroom i samarbete med Energimyndigheten, Business Sweden, Vinnova, Tillväxtverket, Svenska institutet och SISP. Rapporten ger en omfattande översikt över landets framsteg och utmaningar inom tech-sektorn.

Sverige rankas bland de tio främsta länderna globalt när det gäller antalet enhörningsföretag, företag värderade till över 1 miljard dollar, och är nummer ett i Europa när det gäller enhörningar per capita. Rapporten pekar på att Sverige har också en stark sektor för klimatinnovationer med över 500 aktiva företag och en sammanlagd värdering på 28 miljarder dollar, en ökning med 4,5 gånger sedan 2019.

– Sverige är ett av de ledande länderna i världen när det gäller antal unicorns per invånare med styrkor inom avancerad teknik, grön omställning och medicinsk innovation. Men vi kan inte slå oss till ro. Den här rapporten visar på hur stor potentialen är för svenska företag, företag som är med och förändrar på riktigt. Ny teknik erbjuder nya och förbättrade möjligheter för vår konkurrenskraft och vår välfärd, säger Ebba Busch, energi- och näringsminister.

Inkluderande investeringar behövs i svensk tech

Rapporten lyfter fram att svenska startups med minst en kvinnlig grundare har samlat in 2,3 miljarder euro i riskkapital sedan 2020, vilket är högst i Norden och fjärde högst i Europa. Trots detta gick endast 9,9 procent av det totala riskkapitalet till företag med kvinnliga grundare, vilket understryker behovet av mer inkluderande investeringsstrategier.

Sverige kan leda nästa våg av tech-innovation

Rapporten betonar vikten av att skapa fler stora framgångar för att driva ekosystemets tillväxt. För att fortsätta leda inom tech-innovation krävs fortsatt samordning över ekosystemet, inklusive universitet, inkubatorer, science parks och finansieringsorgan.

– Det är glädjande att se att Sverige fortsätter vara ett ledande land för innovationer inom energi och klimat. En viktig förklaring till det är att vi i Sverige kan stötta bra och kreativa idéer genom hela kedjan – från forskning och innovation till hjälp att hitta nya marknader, och det kommer vi att fortsätta med, säger Energimyndighetens tillförordnade generaldirektör Caroline Asserup.

Sveriges starka position på globala innovationsindex är en källa till nationell glädje, men det finns fortfarande betydande outnyttjad potential, särskilt om mer kapital görs tillgängligt för att stödja skalande företag i senare skede.

Sverige är väl positionerat för att leda nästa våg av tech-innovation, särskilt inom sektorer med stor påverkan som deep tech, klimat och hälsa. Genom att fortsätta främja en inkluderande och stödjande miljö för startups kan Sverige säkerställa att dess tech-ekosystem fortsätter att blomstra och bidra till att lösa globala utmaningar.

Nyheter