Läget på de globala energimarknaderna - v.03, 2020

Som vanligt bjuder årets första marknadsbrev på en årskrönika över det gångna året. Ett extrainsatt marknadsbrev med anledning av läget i Mellanöstern publicerades igår den 14 januari.

Året som gick karaktäriserades av överutbud; den globala oljemarknaden inleddes med stärkta priser och en tro på återbalansering, något som sedermera ändrade sig och med undantag från tillfälliga pristoppar under hösten har oljepriset (Brent M+1) inte lyckats mer än tillfälligt att hålla sig över USD65 per fat.


I genomsnitt har priset legat omkring USD63,92 per fat, vilket kan jämföras med 2018 då det genomsnittliga priset uppgick till USD71,63. Det är framför allt en hög produktion från USA som dämpar priserna. USA gick under året upp som nettoexportör för första gången, tack vare sin produktion av skifferolja. Oljeproduktionen har också gjort att USA producerar stora volymer naturgas, s k associerad gas som utvinns i samband med oljeproduktionen. Till följd av infrastrukturbrist facklas stora mängder gas och USA utreder möjligheten att transportera LNG med tåg, något som skulle minska belastningen på gasledningarna och öka möjligheten att transportera gasen till användarna.


I Europa har utbudssituationen för naturgas varit god under året, som de relativt låga priserna har signalerat. Redan när injiceringssäsongen började under våren 2019 var lagren högre än normalt och vid säsongens slut var de europeiska lagren i princip fulla. Goda leveranser av rörledd gas från Europas stora leverantörer Norge och Ryssland har bidragit till situationen, tillsammans med rekordhöga importvolymer av LNG. Globalt sett har produktionen av LNG ökat kraftigt under året när ny produktion tillkommit, samtidigt som flera förgasnings- och förvätskningsanläggningar tagits i bruk och gjort att handeln med LNG kunnat öka.


Det har bidragit till att kraftproduktionsmarginalerna för gas har varit goda under året och pressat ut kol som inte har kunnat konkurrera. Priset på EU:s utsläppsrätter inom EU-ETS har varit relativt volatilt, till följd av turerna kring Brexit och det faktum att ett utträde av Storbritannien från EU utan ett adekvat avtal på plats skulle kunna leda till en stor volym oanvända utsläppsrätter på marknaden.

Rapporten i sin helhet hittar du under Dokument.