Ta ditt hus till nästa nivå

När du har kommit så här långt i processen har du troligtvis minskat din energianvändning en hel del, beroende på utgångsläget. Nu återstår bara tips om finlir och optimering. 

Mät din användning 

Ett bra sätt att förstå hur ditt hus fungerar är att följa din energianvändning över tid. En oväntad ökning kan till exempel bero på problem med ditt värmesystem. 
 
Elleverantörer tillhandahåller redan idag möjligheten att följa din användning och eventuell produktion av el på timbasis. År 2024 kommer alla elmätare att vara ”smarta elmätare” vilket ger ännu bättre möjlighet att följa din elanvändning i realtid. Det finns också billiga portabla elmätare för att följa energianvändningen för en enskild produkt, exempelvis kylskåp, diskmaskin eller dator. 

Styr din användning

Det finns ett stort utbud av smarta uppkopplade produkter och även mjukvara och appar för ditt hem som kan hjälpa till att styra saker som belysning, ventilationsflöde, värmeanvändning, och solelsystem samtidigt som de tar hänsyn till ditt behov av ett bra inomhusklimat. 
 
Med automatisk styrning kommer många möjligheter, bland annat att spara pengar. Med hjälp av styrning och batterier kan du flytta elanvändningen till tider på dygnet när elpriset är lägre. De flesta elleverantörer erbjuder timpris-avtal idag, vilket gör att du kan köpa din el när den är billigare. 
 
 
Automatisk styrning kan också möjliggöra att effektuttag jämnas ut så att dina säkringar inte går lika lätt, till exempel när du laddar din bil och samtidigt lagar middag och tvättar. Genom att styra elanvändningen mellan olika faser med en så kallad ”effektvakt” kan du minska behovet av att ”säkra upp” din elcentral. På så sätt kan du behålla eller i bästa fall minska din elabonnemangsavgift.