Våra hus är lika personliga som vi är. För att kunna fatta kloka beslut behöver du få koll på nuläget i just ditt hus. Hur många kilowattimmar går åt hemma hos dig? Hur upplever du inomhusmiljön? Vad har huset för förutsättningar och var finns utvecklingspotentialen?

Ta reda på nuläget i ditt hus:

  1. Kolla ditt elavtal och din elräkning. Elleverantörerna har ofta tjänster som ”mina sidor” där du kan få information om hur din elanvändning ser ut.
  2. Kolla energideklarationen för ditt hus. I den finns information om husets energiklass och råd om åtgärder för att förbättra energiklassen i just ditt hus. Sök och hämta energideklaration på Boverket.se
  3. Har ditt hus ingen energideklaration? Då kan du ta hjälp av en certifierad energiexpert för att genomföra en, och få åtgärdsförslag för just ditt hus. Hitta certifierade personer för energideklaration på Boverket.se
  4. Inspektera ditt hus. Hur upplever du inomhusklimatet? I vilket skick är dina fönster och dörrar? Hur väl isolerad är din vind? Är dina vattenrör isolerade? I vilket skick är ditt uppvärmningssystem och din ventilation?
  5. Ta kostnadsfri hjälp! Din husesyn är en bra utgångspunkt för en diskussion med kommunens energi- och klimatrådgivare. De har god kännedom om de lokala förhållandena där du bor och deras råd är oberoende och tjänsten är kostnadsfri.
    Hitta din energi- och klimatrådgivare
  • Passa på!

  • Ta även med underhållsbehov i beräkningen när du inspekterar ditt hus. Bästa tillfället att genomföra åtgärder för att minska behovet av energi är när du utför underhåll på ditt hus.

  • Behöver den droppande kranen åtgärdas? Passa på att byta till snålspolande. Behöver grunden dräneras? Passa på att isolera källarväggarna. Börjar kylskåpet låta konstigt? Använd energimärkningen för att hitta ett kylskåp som drar mindre el.

Energiklassning på svenska småhus

Det finns cirka två miljoner småhus i Sverige. Diagrammet nedan visar fördelningen i energiklasser för småhus i Sverige år 2022. Klass A är bästa klassen. Drygt 20 procent av de svenska småhusen ligger i de sämsta energiklasserna. 

 

Energiklass beskuren.svg
Källa: Siffrorna kommer från Boverkets databas Gripen. 

  • Visste du att?

  • Den vanligaste villan i Sverige är från 1960–1980-talet. Cirka 70 procent av småhusen i Sverige är byggda under den perioden och har i många fall hög energianvändning, brister i inomhusmiljön och är i behov av renovering. Gemensamt för de flesta husen från den tiden är att de har uppvärmning med direktverkande el, platta på mark och tvåglasfönster.