Julbelysning

Spara el och pengar med rätt julbelysning! Idag har nästan alla nya ljusslingor energismarta LED-lampor. Däremot finns det fortfarande elljusstakar och julgransbelysningar med traditionella glödlampor. För den som vill värna om plånbok och miljö men ändå gillar julbelysning är rådet enkelt - använd ledlampor.

10 goda råd för advents- och julbelysning

  1. När du köper ny advents- och julbelysning, se till att den har LED-lampor som original.
  2. Med en liten LED-lampa (päronlampa) i adventsstjärnan, blir den inte het.
  3. Byter du till LED-lampor i en elljusstake som inte har LED-lampor som original så kontrollera tillverkarens instruktioner och byt ut alla lampor samtidigt.
  4. Kopplar du en enstaka ljusslinga eller dekoration till en timer? Kolla hur mycket el timern drar. Den kan öka energianvändningen då även timern drar el. Har du glödljus i advents- och julbelysningen är det extra viktigt att använda timer.
  5. Släck advents- och julbelysningen när den inte används. Det minskar energianvändningen.
  6. Några ljusslingor klassas som armaturer och är energimärkta. Energimärkningen visar vilka lampor som sitter i ljusslingan/ armaturen. En armatur har antingen klasserna A++ till A, eller klasserna B till E.
  7. Det finns advents- och julbelysning med varmt (rött) sken och kallt (blått) sken. Välj det ljus du gillar bäst. Upp till 2 700 Kelvin räknas varmt ljus.
  8. Känn på transformatorn (den svarta eller vita klumpen på sladden). Är den varm drar produkten mer el än om den är sval. Transformatorn får dra max 0,5 watt när lampan är släckt. Det är viktigt att använda rätt transformator till rätt ljusslinga.
  9. Använd aldrig en ljusslinga för inomhusbruk utomhus. Det ska stå på produkten om den är avsedd för utomhusbruk.
  10. Titta efter IP-klass 44 eller högre. Alla typer av lampor och ljusslingor ska lämnas till miljöstation när de slocknat.

Tillsammans kan vi spara 128 GWh

Om en miljon hushåll väljer LED-lampor istället för glödlampor i sin advents- och julbelysning kan vi tillsammans spara 118 miljoner kilowattimmar (kWh). Om man dessutom ser till att belysningen bara är tänd i sex timmar istället för 24 timmar per dygn kan vi tillsammans spara ytterligare 10 miljoner kilowattimmar.
Så här har vi räknat.

Så mycket mer energi drar advents- och julbelysning med glödlampor jämfört med LED-lampor

 

En sjuarmad elljusstake drar 27 gånger mer med glödlampor än med LED-lampor.

 

En adventsstjärna drar 7 gånger mer med glödlampa än med LED-lampa.

 

En ljusslinga med 35 till 40 glödlampor drar 8 gånger mer än en med LED-lampor.

 

En julgransbelysning drar 16 gånger mer med glödlampor än med LED-lampor.

Mer om belysning

Här hittar du mer information om belysning.


Så har vi räknat

Räkneexemplet baseras på att julbelysningen används från första advent till Tjugondag Knut och att varje hushåll har tre elljusstakar, två adventsstjärnor, två ljusslingor och en julgransbelysning, samt att all belysning är tänd dygnet runt förutom en av ljusslingorna och julgransbelysningen som tänds först på julaftonen.