Svalt inomhus – energismarta tips i sommarvärmen

Energimyndigheten har samlat de bästa tipsen för att hålla det svalt inomhus i sommarvärmen utan att energianvändningen behöver öka.

Stäng av värmen inomhus

Stäng av värmen på elementen, även golvvärme och handdukstork, om det går. Det kan låta som en självklarhet att inte ha värmen på inomhus under en varm sommar, men det är lätt att glömma bort.

Stäng av apparater som inte används och släck lampor

Stäng av apparater som TV och datorer när de inte används. Spillvärmen från apparaterna bidrar till att värma huset och det går inte att styra värmen dit den gör mest nytta. Undvik att tända lampor om du inte behöver ljuset, gäller även effektiva LED-lampor. När man kommer direkt från solen in i huset så upplever man det ofta som mörkt, det tar ett tag innan ögonen vänjer sig. Då är det lätt att tända alla lampor. Det lönar sig alltid att släcka lampor när du inte behöver ljuset.

Markiser, persienner eller gardiner för fönstren

Fäll ner markiser, persienner eller dra gardinerna för fönstren när solen skiner in och värmer. De hjälper till att hålla värmen ute och bidrar till en svalare inomhustemperatur.

Öppna fönster och dörrar när det är svalare ute än inne

Med öppna dörrar och fönster ökar luftflödet i huset, vilket ger en svalkande känsla, speciellt när det är lite sommarbris ute. Öppna dörrar och fönster när det är svalare ute än inne, till exempel på kvällen.  

Fläkt kan upplevas som svalkande

För att få en svalkande känsla kan du använda en bords- eller golvfläkt. Den upplevs som svalkande när du är precis i närheten, men den kyler inte ner rummet Stäng av fläkten när du inte är i rummet eftersom fläkten ökar energianvändningen och dessutom bidrar till att värma upp rummet. Dra ur kontakten ur vägguttaget för ökad säkerhet.

Råd till friska i hemmet

Råden vänder sig till friska människor i hemmet. Tänk efter före köp av luftkonditionering Med en luftkonditioneringsapparat kyler du ner ditt hus. Men tänk efter innan du bestämmer dig för att köpa en luftkonditioneringsapparat till ditt hem. Att kyla inomhus på sommaren ökar energianvändningen. 

Se våra tips om luftkonditionering.