Svalt inomhus – sju energismarta tips

Vi har samlat de 7 bästa tipsen för att hålla det svalt inomhus under sommarhettan.

1. Stäng av värmen inomhus
Kontrollera att värmen är avstängd på elementen, även golvvärme och handdukstork. Det kan låta som en självklarhet att inte ha värmen på under en varm sommar, men det är lätt att glömma bort.

2. Stäng av apparater som inte används och släck lampor
Stäng av apparater som TV och datorer när de inte används. Spillvärmen från apparaterna bidrar till att värma huset och det går inte att styra värmen dit den gör mest nytta.

3. Undvik att tända lampor om du inte behöver ljuset, gäller även effektiva LED-lampor. När man kommer direkt från solen in i huset så upplever man det ofta som mörkt, det tar ett tag innan ögonen vänjer sig. Då är det lätt att tända alla lampor. Det lönar sig alltid att släcka lampor när du inte behöver ljuset.

4. Markiser, persienner eller gardiner för fönstren
Fäll ner markiser, persienner eller dra för gardiner för fönstren när solen skiner in och värmer. De hjälper till att hålla värmen ute och bidrar till en svalare inomhustemperatur.

5. Öppna fönster och dörrar när det är svalare ute än inne
Öppna dörrar och fönster när det är svalare ute än inne, till exempel på kvällen. Med öppna dörrar och fönster ökar luftflödet i huset, vilket ger en svalkande känsla, speciellt när det är lite sommarbris ute.

6. Fläkt kan upplevas som svalkande
För att få en svalkande känsla kan du använda en bords- eller golvfläkt. Den upplevs som svalkande när du är precis i närheten. Stäng av fläkten när du inte är i rummet eftersom den bidrar den till att värma upp rummet och ökar energianvändningen.

7. Ventilationen kan påverka värmen i huset
Ventilationen kan också påverka värmen i huset. Har du ett ventilationssystem med värmeåtervinning, så kallad FTX, så stäng av denna funktion under sommaren, om det går.

Funderar du på att köpa luftkonditionering eller luftkylare?

Det kan vara skönt, men tänk på att energianvändningen ökar.
Se våra tips om luftkonditionering.