Styr din belysning

Det finns många olika möjligheter att styra ljuset, på så sätt får du både en flexibel och energieffektiv belysning. Ta reda på att du köper styrutrustning och lampor som fungerar ihop.

Det finns olika sätt att styra och reglera ljus. Du kan till exempel koppla en timer till fönsterlampan så att den tänds precis innan du kommer hem, men ta först reda på hur mycket el själva timern drar, den kan nämligen dra lika mycket eller mer än en effektiv LED-lampa. En rörelsedetektor kan vara bra på platser där man vill att lampan ska tändas varje gång någon passerar, till exempel på garageuppfarten till huset.

Rörelsedetektor känner av rörelse

Rörelsedetektorer, eller närvarogivare, känner av när någon rör sig i sensorns avkänningsområde. De flesta är lämpade för att känna av stora rörelser i små lokaler eller utomhus. De passar bra i trapphus, hallar, källare, entréer och vid garageuppfarter. Vissa lågenergilampor är inte lämpliga att ansluta till rörelsedetektorer, då de kan åldras i förtid om lampan sitter på ett ställe där det hela tiden passerar många människor så att det blir väldigt många tändningar och släckningar på kort tid.

Det finns många armaturer med inbyggd rörelsedetektor som kan användas både inomhus och utomhus.

Ljussensorer tänder lampan när solen går ner

Till utomhusbelysningen kan du installera em ljussensor, kallas även skymningsrelä, som tänder lampan när det börjar skymma och som släcker den när dagsljuset är tillräckligt starkt. Detta gör att utomhusbelysningen inte står på i onödan. Det finns också lampor med inbyggda skymningsreläer.

Kombinerade närvarogivare och ljussensorer

Kombinerade närvarogivare och ljussensorer används där man vill att ljuset ska tändas och släckas automatiskt när någon rör sig genom utrymmet, men där det också finns dagsljus. Det används till exempel vid en garageuppfart eller i ett förrådsutrymme med fönster där man snabbt vill gå in och hämta en sak och där det är lätt att glömma släcka.

En dimmer reglerar ljuset

Med en dimmer kan du reglera ljuset. Det ska framgå på lampförpackningen om en LED-lampa eller en lågenergilampa inte går att dimra. Alla halogenlampor är dimbara. Resultatet blir inte alltid det samma som när du dimrade en glödlampa, men numera finns det effektiva lampor som ändrar ljusfärg mot rött när de dimras, vilket är det resultat som de flesta förväntar sig. Det är också viktigt att du tar reda på att dimmern klarar låga effekter, annars är det inte säkert att det fungerar även om du köpt en dimbar lampa. Det kan bli så att du behöver byta din dimmer. Du kan ha en dimbar lampa och en fungerade dimmer, men det kan vara så att lampan och dimmern inte fungerar tillsammans.

Anlita behörig elektriker

Tänk på att alla fasta elinstallationer ska utföras av en behörig fackman. Ett annat tips är att välja lampor med kall färgtemperatur, kanske runt 4000 Kelvin (K) om du ska dimma lampan eftersom du annars kan uppleva att lampan får lite grådaskigt sken när den är dimmad, be att få prova dig fram i butiken innan du bestämmer dig.

Framkantsdimmer och bakkantsdimmer

Lite förenklat finns det två varianter av dimrar, så kallad framkantsdimmer och bakkantsdimmer, namnen har de fått beroende på om dimmern kapar den sinusformade strömkurvan i framkant eller bakkant. För LED-lampor är det ofta mer skonsamt om du har en så kallad bakkantsdimmer.