Kommunal energi- och klimatrådgivning
Energi- och klimatrådgivning har funnits i olika former i snart 40 år. Under 2015 genomgick den en översyn och nya riktlinjer togs fram.
Rådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, företag, bostadsrättsföreningar och organisationer. Rådgivning sker främst via telefon och mail.
Energimyndigheten vill befästa rådgivningen som en viktig samhällelig funktion och göra EKR mer känd och erkänd genom att möjliggöra ytterligare rådgivningsinsatser med utvecklade metoder, uppsökande rådgivning och ökad effekt.
Grundläggande kommunal energi- och klimatrådgivning
Alla kommuner har möjlighet att bedriva grundläggande energi- och klimatrådgivning i sin kommun. Det finns möjlighet för kommuner i glesbygdsområden att få ytterligare stöd för samordning och resor för att bedriva rådgivning. Hur stort ekonomiskt stöd kommunen kan få baseras på målgruppens storlek i kommunen. Se dokument med bidragsnivåer.
Gemensam inriktning, samma målbild
De förutsättningar som anges för programperioden 2018-2020 syftar till att:
- göra EKR mer känd och erkänd.
- skapa en struktur/plattform för ökad synlighet i samhället genom samverkan med andra aktörer.
- samverkan mellan Energikontoren och Energimyndigheten karaktäriseras av sam-handling, sam-ansvar och sam-resultat.
- det regionala sammanhanget samt fokus på kommunikation förstärks.
I samverkan med flera funktioner hos Energikontoren - strategisk koordinator, regional utvecklingsledare, insatsledare, funktion för operativ kommunikation, skapas sedan konkretiseringar kring hur EKR-systemet kan verka mot denna målbild.
Insatsprojekt
Insatsprojekt är obligatoriskt och ingår som en del i grundläggande energi- och klimatrådgivning (EKR). Målgruppen för insatsprojekten är samma som för grundläggande EKR. Läs mer om Insatsprojekten för 2018 i denna presentation.
Utökad kommunal energi- och klimatrådgivning
Om medel finns kan Energimyndigheten utlysa bidrag till utökad energi- och klimatrådgivning. Det utökade stödet ska ge möjlighet till större rådgivningspotential och vara ett samarbete mellan kommuner eller projekt som fokuserar på en lokalt prioriterad målgrupp. Läs mer i dokumentet bidrag till utökad energi- och klimatrådgivning.