Hållbarhetsbesked
Lagen om hållbarhetskriterier ställer krav på att vissa aktörer ska ha hållbarhetsbesked för de bränslen de använder. Ett hållbarhetsbesked är ett bevis på att hanterade biodrivmedel och biobränslen är hållbara, och utfärdas av Energimyndigheten.
Ett hållbarhetsbesked är ett beslut som utfärdas av Energimyndigheten. Det fungerar som ett bevis på att biodrivmedel som säljs vid pump respektive biobränslen som används för produktion av el, värme, kyla och/eller bränslen är hållbara. För större aktörer är det krav på att inneha hållbarhetsbesked. Hållbarhetsbeskedet behövs även för att ta del av olika stöd såsom skattenedsättning, tilldelning av elcertifikat samt för att inte behöva räkna utsläpp från biobränslen som fossila inom EU ETS.
Det är den aktör som är rapporteringsskyldig enligt lagen om hållbarhetskriterier som ska ha ett hållbarhetsbesked. Den som är rapporteringsskyldig ska anmäla det till Energimyndigheten senast två veckor efter det att rapporteringsskyldigheten har inträtt.
Hur får jag ett hållbarhetsbesked?
Stegen för att erhålla ett hållbarhetsbesked illustreras i figuren och beskrivs utförligare därefter.
5 steg för att erhålla ett hållbarhetsbesked.
5 steg för att erhålla ett hållbarhetsbesked
- Först ska du bedöma om ni behöver ha ett hållbarhetsbesked, se avsnittet nedan om rapporteringsskyldighet, samt vilken kategori av ni faller under i 3 kap. 1 § i lagen om hållbarhetskriterier.
Lagen om hållbarhetskriterier - Sedan behöver du upprätta ett kontrollsystem som uppfyller regelverkets krav. Kontrollsystemets funktion är att säkerställa hållbarheten på bränslet t.ex. med hjälp av rutiner. Kontrollsystemets omfattning ska grunda sig i en riskbedömning över hanteringen av bränslena i just er verksamhet och den produktionskedja ni har.
- När du har upprättat ett kontrollsystem behöver det granskas av en oberoende granskare med tillräcklig kunskap om regelverket och den typ av verksamhet som bedrivs. Energimyndigheten bedömer vid varje enskilt fall om granskaren har tillräcklig kompetens och är oberoende gentemot den ansökande aktören.
- När du har upprättat ett kontrollsystem och fått det granskat, så skickar du in en anmälan till oss via Mina sidor (om du saknar behörighet för organisationen behöver du skicka in en ansökan om fullmakt, ansökan kan göras via Mina Sidor). Då lämnar du in en beskrivning av kontrollsystemet tillsammans med utlåtandet samt intyg om kompetens och oberoende från er oberoende granskare till Energimyndigheten. Beskrivningen av kontrollsystemet görs av er, och utlåtandet ska skrivas av er oberoende granskare, gärna på våra mallar för olika blanketter och formulär för att se till att alla detaljer vi vill veta besvaras på en gång (vi begär in kompletteringar om all information inte finns med).
Mina sidor
Blanketter och formulär - Energimyndigheten handlägger ert ärende och skickar ut hållbarhetsbesked om ert kontrollsystem bedöms vara tillräckligt.
När Energimyndigheten har beviljat ett hållbarhetsbesked gäller det tills vidare, men vi beslutar också om omprövning av hållbarhetsbesked för att försäkra att aktörerna följer sina kontrollsystem. Energimyndigheten utövar också tillsyn för att se till att hållbarhetskriterierna uppfylls.
För mer information till dig som omfattas av reglerna har Energimyndigheten publicerat en vägledning om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och biobränslen. Om du upplever att dina funderingar inte besvaras av vår vägledning är du välkommen att höra av dig till vår mejladress: hb...@energimyndigheten.se