Koppla batterier till solcellerna
Genom att koppla ett batteri till din solcellsanläggning kan du använda en större del av den el dina solceller producerar i ditt eget hushåll. Vad som kan vara viktigt att tänka på och vilka stöd har du möjlighet att söka?
Med batterier kan du öka din egenanvändning
Ett batteri gör att du kan lagra den överskottsel din solcellsanläggning producerar under dagen för användning på kvällen när solen har gått ned. Det gör att du bättre kan matcha din produktion med din konsumtion och generellt få mer egenanvändning ur dina solceller. Att bli självförsörjande till den punkt där du inte längre behöver elektricitet från nätet kräver väldigt stor lagringskapacitet för att förse dig med elektricitet under dagar med låg solelproduktion och blir därmed mycket kostsamt.
Installation och säkerhet
I likhet med reglerna kring solceller ska ett elinstallationsföretag som är registrerat hos Elsäkerhetsverket med verksamhetstyp 'Elproduktionsanläggningar' anlitas för installationen av ditt batteri. Elsäkerhetsverket tillhandahåller ett verktyg för att kontrollera elinstallationsföretags behörighet, kolla elföretaget.
Vidare gäller placering och användning av batteriet enligt tillverkarens anvisningar, samt att relevanta bygg- och brandregler följs. Kraven på utrymmet där batteriet installeras kan variera något beroende på om det är en platsbyggd lösning eller en CE-märkt produkt samt vilken typ av batteri du väljer. CE-märket är tillverkarens försäkran att produkten uppfyller alla bestämmelser som ställs på den utifrån relevanta EU-direktiv. Läs mer om CE-märkning på Elsäkerhetsverkets webb.
Du måste även se till att eventuella driftlarm uppmärksammas samt att eventuell skyltning om starkströmsanläggning finns på plats för drift, underhåll, annat servicearbete och för räddningstjänstens skull.
Läs mer på Elsäkerhetsverkets webb om vilka regler som gäller för installationen. Du som vill fördjupa dig ytterligare kan även titta på Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd, 3 § ELSÄK-FS 2008:2.
-
Vill du läsa mer om elsäkerhetskrav för energilagring?
- Du kan läsa mer om installation av batterilager på Elsäkerhetsverkets webb. Du kan även fördjupa dig genom Elsäkerhetsverkets rapport Informationsbehov och elsäkerhetskrav rörande små- och storskalig energilagring av el.

För dig med näringsfastighet
Batterier ger även möjlighet att styra ditt effektuttag
Med batterier kan du inte bara lagra solenergi, utan också reglera ditt effektuttag från elnätet. På så sätt kan du möjligen minska din säkringsstorlek och därmed sänka avgifterna du betalar till elnätsbolaget. Vid abonnemang som utgår från timdebitering kan du med batterier styra din elanvändning till timmar med lägst pris och även välja att leverera el tillbaka till nätet om du vill.
Tre steg till smartare effektuttag:
- Kontrollera hur stort effektuttag ditt elabonnemang tillåter och undersök din energianvändning i detalj, med timvärden från ditt elbolag eller till exempel via olika appar som finns för detta. Om du tar hjälp av en energikonsult kan du få effekten uppmätt med ännu större noggrannhet.
- Gör en analys av hur stort batterilager du behöver för att jämna ut effekten och jämför kostnadsbesparingen med investeringen. Det finns också teknik för att jämna ut effektuttaget mellan elnätets tre faser. Förutsättningarna för detta kan du analysera med hjälp av en energikonsult.
- Installera batterilager och eventuellt teknik som jämnar ut din elanvändning över elnätets tre faser. Kontakta elnätsbolaget för att sänka ditt säkringsabonnemang och teckna ett timprisavtal med valfritt elhandelsbolag.