Så ansöker du om elcertifikat och ursprungsgarantier
Elcertifikatsystemet är ett ekonomiskt stöd för producenter av förnybar el. Ursprungsgarantier är elektroniska handlingar för att garantera ursprunget på el. Som solelsproducent har du rätt till både elcertifikat och ursprungsgarantier. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.
Elcertifikat och ursprungsgarantier kan sökas med samma formulär
Elcertifikatsystemet är ett frivilligt ekonomiskt stöd för producenter av förnybar el. För varje producerad megawattimme (MWh) förnybar el kan producenterna få ett elcertifikat av staten.
Elcertfikatpriset är marknadsbaserat, och är beroende av utbudet och efterfrågan på elcertifikat. Du ansvarar själv för att sälja dina certifikat och komma överens om ett pris med köparen. Köpare är aktörer med så kallad kvotplikt, främst elleverantörer.
Här hittar du en lista över kvotpliktiga aktörer.
Ursprungsgarantier är elektroniska handlingar för att garantera ursprunget på el, och ofta är intressenter av elcertifikat även intresserade av att köpa ursprungsgarantier.
Innan du ansöker
För att få reda på vad elcertifikat och ursprungsgarantier kan ge dig för intäkter kan du gärna använda Solelkalkylen. Observera hanteringen av certifikaten/garantierna kan medföra administrativa kostnader.
Det är även bra att hitta en köpare av elcertifikaten och ursprungsgarantierna innan du ansöker. Du ansvarar själv för att sälja dina certifikat och köpare är aktörer med kvotplikt, främst elleverantörer.
Du kan välja att endast sälja din överskottsel och då behöver du inte ansöka om elcertifikat och/eller ursprungsgarantier eller ha ett Cesarkonto. Du behöver dock avtala med en motpart om din elförsäljning, vilket Energimyndigheten inte är involverad i.
Ansökan till Energimyndigheten
Du ansöker hos Energimyndigheten för att få din anläggning godkänd för tilldelning av elcertifikat och/eller ursprungsgarantier. Efter anläggningen är godkänd öppnas ett konto i kontoföringssystemet Cesar, där samlas certifikaten i takt med att anläggningen producerar förnybar el.
-
Har du frågor?
- Kontakta en handläggare på Energimyndigheten med dina frågor om elcertifikat och ursprungsgarantier:
- Telefon: 016-544 24 33
- Mail: elcert...@energimyndigheten.se
Guidning i hur du ansöker om elcertifikat och ursprungsgarantier
De två filmerna härunder hjälper dig att fylla i din ansökan om elcertifikat och ursprungsgarantier. Den första filmen handlar om hur du ansöker om behörighet för att ansöka online via vår e-tjänst. Den andra filmen beskriver steg för steg hur du ansöker om elcertifikat och ursprungsgarantier.
Filmen nedan visar hur du söker om behörighet till e-tjänsten för elcertifikat och ursprungsgarantier:
Filmen nedan visar hur du ansöker om elcertifikat och ursprungsgarantier:
- Information du behöver från din nätägare
- Ansök om elcertifikat och ursprungsgarantier via vår e-tjänst
När din anläggning är godkänd
För privatperson
När anläggningen är godkänd av Energimyndigheten och du har fått ett beslut om tilldelning av elcertifikat och/eller ursprungsgarantier skickat till dig, öppnas automatiskt ett konto i kontoföringssystemet Cesar. Du får en bekräftelse via e-post när du kan logga in med mobilt BankID.

För dig med näringsfastighet
Om du ansöker om elcertifikat för ett företag eller organisation (ej enskild firma) måste du ansöka om att öppna ett konto i Cesar efter din anläggning godkänts för elcertifikat och/eller ursprungsgarantier. Du får en bekräftelse via e-post när du kan logga in med mobilt BankID.
Ansök om att öppna ett Cesarkonto genom att fylla i och skicka in den här blanketten.
Tilldelning av elcertifikat
Du tilldelas 1 elcertifikat och/eller 1 ursprungsgaranti när dina rapporterade mätvärden uppgår till 1 MWh. Elcertifikaten och/eller ursprungsgarantierna får du av staten, själva intäkten för certifikaten får du när du säljer dina elcertifikat och/eller ursprungsgarantier. Det är du själv som avtalar med en köpare av dina certifikat.
Dina elcertifikat och/eller ursprungsgarantier samlas på ditt konto i Cesar och sparas där tills du för över dem till köparen du avtalat med. Elcertifikat kan du spara hur länge som helst, men ursprungsgarantier föråldras av sig själva inom 12 månader från det att elen som genererade ursprungsgarantin producerats och ursprungsgarantin försvinner då från ditt konto.
Försäljning av elcertifikat och ursprungsgarantier
Det är via ditt certifikatkonto i Cesar som du elektroniskt överför (köper/säljer) elcertifikat och/eller ursprungsgarantier med mera. Du måste först komma överens med en köpare om ett pris och teckna ett avtal, detta sker frånkopplat Cesar. När ni kommit överrens ansvarar du som säljare för att föra över certifikaten till köparen. Det gör du från ditt certifikatkonto i Cesar, här specificerar du även priset för certifikaten i överföringen.
Vad händer om vi är flera ägare av anläggningen?
När ni ansöker om elcertifikat och/eller ursprungsgarantier anger ni antal innehavare av anläggningen. Det finns inga krav på att alla ägare måste anges som innehavare av anläggningen till Energimyndigheten. Om ni exempelvis anger två innehavare i ansökan så får ni två konton i Cesar att administrera. Det innebär att båda ägarna har varsitt konto och måste hantera och sälja certifikaten från varje konto. Ni tilldelas då certifikat först när ni inrapporterat elproduktion som motsvarar två elcertifikat från anläggningen, så varje ägare kan få varsitt. I praktiken innebär det att om ni har registrerat två ägare så får ni tilldelat elcertifikat när anläggningen producerat 2 MWh (2 000 kWh).
Det räcker alltså att ni anger en person i hushållet som innehavare av anläggningen, men ni kan ange fler i ansökan om ni önskar.

För dig som har näringsfastighet
Kvotpliktig elanvändare inom elcertifikatsystemet
Efterfrågan inom elcertifikatsystemet skapas genom kvotplikt. Kvotpliktiga aktörer är bland annat elleverantörer, men du som producerar din egen el kan också ha ett krav på dig att registrera dig som kvotpliktig till Energimyndigheten. Detta gäller oavsett om du är godkänd för elcertifikat eller inte.
Flera olika aktörer är kvotpliktiga, för dig som innehavare av en solcellsanläggning är du kvotpliktig om:
- Du använder el som du själv producerat, om mängden använd el uppgår till mer än 60 megawattimmar per beräkningsår, och har producerats i en anläggning med en installerad toppeffekt som är högre än 50 kilowatt.
- Du är elproducent som producerar el i ett icke koncessionspliktigt nät och säljer mer än 60 megawattimmar per år till elanvändare på samma nät. Om du till exempel är en hyresvärd med solceller, och säljer elen till hyresgästerna i samma hus.
Som kvotpliktig elanvändare är du skyldig att inneha en viss mängd elcertifikat i förhållande till den egenproducerade el som du själv använder. Kvotplikten ska deklareras årligen till Energimyndigheten. Läs mer om kvotplikt här.
Du anmäler dig som kvotpliktig elanvändare via Mina sidor.