Nationell ansökan till Nordisk energiforskning
Har ert projekt blivit rekommenderat av Nordisk energiforskning att skicka in en nationell ansökan till Energimyndigheten? Här finns information om vad ni behöver ta höjd för.
Nordisk Energiforskning (NEF) stödjer energiforskningsområden som är relevanta för flera nordiska länder och där det finns goda möjligheter till gränsöverskridande forskningssamarbete. Svenska sökande som rekommenderas för finansiering av NEF måste lämna in en kompletterande nationell ansökan till Energimyndigheten.
Viktiga datum
- Sista dag för nationell ansökan till Energimyndigheten: 15 maj 2025.
- Nationellt beslut av Energimyndigheten: mitten av juni 2025.
- Besked meddelas tidigast: slutet av juni 2025.
- Projektstart: 1 augusti 2025. Datum för växelkurs vid omräkning av budget till svenska kronor: 25 mars 2025 klockan 12.00.
Valutakurser (riksbank.se)
Särskilda villkor och process för svenska sökande
- Ansökan till Nordisk energiforskning (NEF): Alla projektkonsortier måste först lämna in en ansökan till NEF via deras webbplats senast 25 mars 2025.
- Nationell ansökan till Energimyndigheten: Svenska sökande som rekommenderas för finansiering av NEF (besked cirka 25 april 2025) måste därefter lämna in en kompletterande nationell ansökan till Energimyndigheten för sin del i projektet.
- Energimyndighetens granskning: Energimyndigheten säkerställer att de nationella ansökningarna uppfyller formella svenska krav och är relevanta för energi- och klimatomställningen samt för Energimyndighetens uppdrag.
För mer information läs den fullständiga utlysningstexten under "Läs detta innan du söker".
Om programmet och den internationella utlysningen
De nordiska energisystemen förändras snabbt. Ökat nordiskt samarbete kring energisystemanalys är avgörande för att stödja den gröna omställningen. Nordiska energisystemprogrammet syftar till att stärka nationell energisystemmodellering genom nätverk mellan nordiska institutioner och lyfta arbetet till en regional nivå.
Programmets övergripande mål är att:
- Stärka nordisk forskningskompetens och samarbete inom energisystemanalys.
- Skapa nordiskt och nationellt mervärde genom synergier och jämförelser.
- Samla nationella forskargrupper för att undersöka liknande forskningsfrågor.
- Bidra till starkare nordiska modeller och dataset för myndigheter och beslutsfattare.
Kontakt
För frågor om den nationella ansökningsprocessen och Energimyndighetens krav:
Teknisk support (Mina sidor) och behörighet:
regist...@energimyndigheten.se
Tänk på att vara ute i god tid med dina frågor, särskilt nära deadlines. Energimyndigheten kan endast svara på frågor om utlysningen och processen, inte ge rekommendationer om projektidéer.