Hållbar europeisk batterivärdekedja
Resurseffektiva och hållbara cirkulära flöden är avgörande för att en batterivärdekedja ska vara hållbar. Kedjan behöver tillföras hållbara råmaterial tills tillräckligt med material finns att cirkulera.
Batterivärdekedjan behöver även vara resilient, det vill säga som system kunna hantera förändringar och fortsätta att utvecklas. Den ska:
- Bidra till stärkt konkurrenskraft, ökad försörjningstrygghet och klimatmålen
- Ligga i linje med flera och inte motverka andra samhällsmål
Delarna i en hållbar batterivärdekedja ska vara resurs- och energieffektiva, systemeffektiva och bidra till cirkularitet. Illustration Energimyndigheten.
Förslag och åtaganden för en hållbar batterivärdekedja
Hastigheten i klimat- och energiomställningen, behovet av ökad hållbarhet och den positionering som nu sker inom den europeiska batterivärdekedjan kräver strategisk handlingskraft och proaktivitet. Batterivärdekedjans komplexitet och snabba utveckling ställer även höga krav på samverkan och samordning. Mellan myndigheter, näringsliv och andra samhällsaktörer för att överkomma hinder och utmaningar.
Energimyndigheten, Naturvårdsverket och Sveriges geologiska undersökning ger nu tolv förslag på hur utvecklingen inom de svenska delarna av en hållbar och konkurrenskraftig europeisk värdekedja för batterier bäst kan stödjas.
Myndighetsåtaganden (ljusblått) och förslag till regeringen (mörkblått) är hämtade från uppdraget att utveckla myndighetssamverkan för Sveriges delar av en hållbar europeisk värdekedja för batterier. Illustration Energimyndigheten.