För dig som bor i hyresrätt och vill kunna ladda din elbil eller laddhybrid

Bor du i hyresrätt och vill kunna ladda din elbil eller laddhybrid hemma? Och undrar hur du kan göra? Vem ska betala vad? Vad gör hyresvärden med laddboxen när jag flyttar?

För att det i praktiken ska fungera bra att ha ett laddfordon krävs i regel att fordonets användare kan ladda där bilen normalt parkeras. Som hyresgäst behöver du först ta reda på om fastighetsägaren erbjuder parkeringsplatser, därefter kan du göra en förfrågan om ägaren vill investera i laddboxar.

Gör så här

  • Kontakta din hyresvärd med din förfrågan.
  • Om inte fastighetsägaren kan erbjuda parkering, kan du vända dig till den som äger parkeringsplatsen du använder i dag för att se om de kan erbjuda laddning.

Många hyresvärdar är hjälpsamma men det kan ändå uppkomma frågor. Här är de vanligaste:

Vem ska betala vad?

Den vanligaste lösningen är att fastighetsägaren står för installation och inköp av laddboxar. En lösning kan sedan vara att alla som vill ha en parkeringsplats med laddning får en förhöjd hyra eller parkeringsavgift. Oftast betalar du även en kostnad för elen du använder. En annan möjlighet är också att du som hyresgäst står för investeringskostnaden om fastighetsägaren är villig att tillåta investeringen.

Vad gör hyresvärden med laddboxen när jag flyttar?

Om hyresvärden har köpt installation och laddboxar ägs dessa av hyresvärden. Vid flytt förblir parkeringsplatsen på samma sätt och det blir smidigt att erbjuda laddplatsen till den boende som står i kö.

Är det inte krångligt och kräver massor av jobb?

Installationen utförs av en certifierad elektriker och är inte avancerad. Hur mycket jobb som krävs beror på lokala förhållanden. 

Vad kostar det?

Priset för en laddbox ligger på 5 000–12 000 kronor. Till detta tillkommer en installationskostnad som varierar beroende på lokala förutsättningar.

Klarar fastighetens elsystem av en laddbox?

Det kan elektrikern och fastighetsägaren svara på men oftast är det inga problem alls. Laststyrning kan vara bra att fundera på för hyresvärden redan från början så att det är förberett om fler hyresgäster vill ha en laddplats. Med laststyrning finns det möjlighet att slippa säkra upp fastigheten och därmed undvika dyrare fasta kostnader.  

Fler vanliga frågor och svar