Vad kostar det?

Priset för en laddbox ligger på 5 000–12 000 kronor. Till detta tillkommer en installationskostnad som varierar beroende på lokala förutsättningar.

Vad ska jag tänka på innan jag installerar en laddbox?

Vem ska betala för laddboxen?

Det finns flera olika lösningar att välja mellan. Här är de två vanligaste: 

Alternativ 1 – föreningen står för laddboxen. Köpet finansieras sedan genom ett hyrestillägg eller en högre parkeringsavgift. Oftast betalar du också en kostnad för elen. 
Alternativ 2 – den boende betalar för laddboxen och installation. Elkostnaden tas ut i form av en avgift. 

Vad gör vi med laddboxen när personen med laddfordon flyttar?

Det får ni komma överens om inom föreningen. Det vanligaste alternativet är att bostadsrättsföreningen äger laddboxen och behåller den efter att personen har flyttat. Sannolikt flyttar det snart in en annan person med ett laddfordon som har behov av laddboxen. Skulle den boende själv ha stått för investeringen och äger laddboxen kan bostadsrättsföreningen antingen köpa loss den i befintligt skick för restvärdet eller så kan den boende ta med den i flytten.

 

Är det inte krångligt och kräver massor av jobb?

Installationen utförs av en certifierad elektriker och är inte avancerad. Hur mycket jobb som krävs beror på lokala förhållanden. 

Klarar vår fastighets elsystem av en laddstation?

Det kan elektrikern svara på men oftast är det inga problem alls. Laststyrning kan vara bra att fundera på redan från början så att det är förberett om flera boende vill ha en laddplats eller att styrelsen väljer att installera flera laddboxar redan från början. Med laststyrning finns det möjlighet att slippa säkra upp fastigheten och därmed undvika dyrare fasta kostnader.