Installera en laddstation genom din bostadsrättsförening

Den här sidan riktar sig till dig som bor eller sitter i styrelsen för en bostadsrättsförening och vill installera en eller flera laddboxar. Hur gör jag för att installera en laddbox? Vad kostar det? Vem ska betala? Och vad behöver jag tänka på? Här har vi samlat de viktigaste frågorna inför investeringen.

I regel är det styrelsen som fattar beslut om installation av laddboxar. Fördjupat stöd och råd till de som driver frågan finns på webbplatsen fixaladdplats.se.

Fixa laddplats

Så här gör du för att installera en laddbox

  1. Få ett beslut från bostadsrättsföreningens styrelse att det är okej att installera en laddbox.
  2. Sök fram en lämplig leverantör och beställ en box.
  3. Boka tid med en elektriker för kontroll av fastighetens elsystem och be elektrikern ta fram en offert på helhetslösning.
  4. Boka tid för installation och få installationen utförd.
  5. Låt elektrikern slutbesikta och göra en kvalitetskontroll.

Så mycket kostar det

Priset för en laddbox kan variera, men ligger i regel på 5 000–12 000 kronor. Till detta tillkommer en installationskostnad som varierar beroende på de lokala förutsättningarna för just ditt hus.

Att tänka på innan du ska installera en laddbox

  1. Installera inte för hög effekt
    Laddning hemma behöver i regel inte ha en hög laddeffekt då du förväntas parkera och ladda till exempel under natten. Tänk på hur du använder ditt fordon innan du bestämmer hur hög effekt du ska installera. Att installera för hög effekt i onödan kan medföra ytterligare kostnader som till exempel att du måste abonnera på högre effekt eller högre pris för utrustningen. Överväg om laststyrning är ett alternativ för att undvika extra kostnader för ett ökat effektabonnemang.
  2. Välj kontakt
    EU har bestämt att typ 2-kontakten ska vara standard för växelströmsladdning, samt att CCS-kontakten ska vara standard för likströmsladdning. Följer du dessa standarder gör du rätt.
  3. Välj hur många laddboxar ni ska installera
    Antingen sätter ni upp ett antal laddboxar för att främja laddfordon eller så förbereder ni ett antal platser och sätter upp laddboxarna allt eftersom.

 

Kan jag ladda i motorvärmaruttaget eller i eluttaget?

Idag finns inga krav på att du måste ha en laddbox för laddning för privatbruk med strömstyrkor upp till 16 ampere. Om du väljer att ladda via ett motorvärmaruttag eller vanligt eluttag istället är det dock väldigt viktigt att du anlitar ett elinstallationsföretag så en behörig elektriker kontrollerar att det är säkert att ladda via valt uttag. Elektrikern går igenom och kontrollerar att den anläggning du använder klarar av en hög belastning över lång tid. Du bör också vara noga med att kontrollera dina stickproppar och uttag för slitage, sot eller tecken på varmgång. En dedikerad laddbox till ditt laddfordon ger dock en högre säkerhet och normalt sett snabbare laddning.
Läs mer om laddstationer på Elsäkerhetsverkets webbplats.

Vem ska betala för laddboxen?

Det finns flera olika lösningar att välja mellan. Här är de två vanligaste: 

Alternativ 1 – föreningen står för laddboxen. Köpet finansieras sedan genom ett hyrestillägg eller en högre parkeringsavgift. Oftast betalar du också en kostnad för elen. 
Alternativ 2 – den boende betalar för laddboxen och installation. Elkostnaden tas ut i form av en avgift. 

Vad gör vi med laddboxen när personen med laddfordon flyttar?

Det får ni komma överens om inom föreningen. Det vanligaste alternativet är att bostadsrättsföreningen äger laddboxen och behåller den efter att personen har flyttat. Sannolikt flyttar det snart in en annan person med ett laddfordon som har behov av laddboxen. Skulle den boende själv ha stått för investeringen och äger laddboxen kan bostadsrättsföreningen antingen köpa loss den i befintligt skick för restvärdet eller så kan den boende ta med den i flytten.

 

Är det inte krångligt och kräver massor av jobb?

Installationen utförs av en certifierad elektriker och är inte avancerad. Hur mycket jobb som krävs beror på lokala förhållanden. 

Klarar vår fastighets elsystem av en laddstation?

Det kan elektrikern svara på men oftast är det inga problem alls. Laststyrning kan vara bra att fundera på redan från början så att det är förberett om flera boende vill ha en laddplats eller att styrelsen väljer att installera flera laddboxar redan från början. Med laststyrning finns det möjlighet att slippa säkra upp fastigheten och därmed undvika dyrare fasta kostnader. 

Fler vanliga frågor och svar