Klimatpremien
Förordningen för klimatpremien har ändrats från och med 18 januari 2022. Förändringen innebär att det blir möjligt att söka statligt stöd för arbetsmaskiner drivna av el men även av fordonsgas, bioetanol eller en hybrid av dessa bränslen, så kallade miljöarbetsmaskiner. Därutöver har miniminivån gällande nettoeffekten för eldrivna arbetsmaskiner sänks från 75 kW till 15 kW. För miljöarbetsmaskiner gäller effektgränsen på 75 kW.
Vilka kan söka premien?
Företag, kommuner och regioner kan söka statligt stöd för köp av miljölastbilar och elektriska arbetsmaskiner.
Vilka fordon är stödberättigade?
- Tunga lastbilar, med en totalvikt över 3,5 ton, som drivs enbart av bioetanol, fordonsgas eller elektrisk energi från en bränslecell, ett batteri eller en extern källa. Även lastbilar, som drivs av en kombination av ovanstående bränslen, är också stödberättigad, exempelvis en laddhybrid som drivs av el samt bioetanol eller fordonsgas.
- Eldrivna arbetsmaskiner är ett motorredskap eller en traktor enligt lagen om vägtrafikdefinitioner som har en nettoeffekt över 15 kW och som drivs enbart av elektrisk energi från en bränslecell, ett batteri eller en extern källa.
- Miljöarbetsmaskiner är ett motorredskap eller en traktor enligt lagen om vägtrafikdefinitioner, som har en nettoeffekt över 75 kW, och som är avsedd att drivas antingen enbart av fordonsgas eller bioetanol, eller av någon av dessa i kombination med elektrisk energi från en bränslecell, ett batteri eller en extern källa.
Hur går ansökan till?
Ansökan om stöd till miljölastbilar, eldrivna arbetsmaskiner och miljöarbetsmaskiner sker genom ett elektroniskt ansökningsformulär som finns i våra e-tjänster. Information om hur det går till att söka stödet finnas i ”Vägledning för ansökan och utbetalning av klimatpremien”.
Vanliga frågor och svar om klimatpremien
Har du en annan fråga om klimatpremien, eller vill du lämna en synpunkt eller bli kontaktad av en av Energimyndighetens handläggare? Fyll i uppgifterna nedan. * innebär obligatorisk uppgift.