Aktörsdialoger om CCS

En viktig del av Energimyndighetens arbete inom nationellt centrum för CCS är att skapa en effektfull aktörssamverkan genom att delta i och arrangera aktörsdialoger om CCS.

Myndighetsdialog

Energimyndigheten har ett samordningsansvar för CCS-frågor som inte någon annan myndighet ansvarar för. Samordningsansvaret innebär inte att vi tar över något ansvarsområde från annan myndighet eller överordnas någon annan myndighet.

I vårt regeringsuppdrag lyfts det särskilt att vi ska samverka med Sveriges geologiska undersökning (SGU), Naturvårdsverket (NV) och Havs- och vattenmyndigheten (HaV). Genom Nationellt Centrum för CCS leder Energimyndigheten en dialoggrupp med dessa myndigheter.

Det finns ett stort behov av god myndighetssamverkan på CCS-området eftersom respektive myndighet har olika specialistkompetenser och ansvarsområden.

+

Sveriges geologiska undersökning

SGU har i uppdrag att undersöka och utreda lämpliga platser för permanent lagring av koldioxid i Sverige samt analysera förutsättningarna för driften av lagringsplatserna. Energimyndigheten stöttar SGU i deras arbete och tillsammans har myndigheterna satt ihop en referensgrupp som tar del av hur uppdraget fortskrider.

Därutöver samarbetar SGU och Energimyndigheten kring en rättslig studie om huruvida Helsingforskonventionen innebär ett rättsligt hinder för koldioxidlagring under Östersjön.

SGU och Energimyndigheten deltar även gemensamt i EU-kommissionens Informal Commission Expert Group on the Geological Storage of Carbon Dioxide.

SGU:s information om CCS, koldioxidlagring

+

Naturvårdsverket

Naturvårdsverket har haft i uppdrag att lämna förslag om hur kompletterande åtgärder enligt det svenska klimatpolitiska ramverket ska bokföras, redovisas och avräknas mot klimatmålen. Energimyndigheten bidrog med utredningsunderlag kopplat till bokföring, rapportering och disposition av negativa utsläpp från bio-CCS.

Naturvårdsverket ansvarar även för det svenska utsläppsregistret kopplat mot EU:s utsläppshandelssystem och deltar tillsammans med Energimyndigheten i EU ETS Compliance Forum Task Force CCS.

Naturvårdsverkets information om CCS, koldioxidavskiljning och lagring

+

Havs- och vattenmyndigheten

HaV ansvarar för Sveriges havsplaneringsprocesser och framtagandet av planförslag samt är ansvarig myndighet för Sveriges deltagande i havsrättskonventionerna OSPAR och Helsingforskonventionen samt bistår med underlag och expertstöd till Regeringskansliet inom Londonprotokollet.

HaV stöttar också Energimyndigheten och SGU i den rättsliga studie om Helsingforskonventionen som för närvarande pågår.

Havs- och vattenmyndigheten

 

Årligt nätverksevenemang

Energimyndighetens uppdrag att vara ett nationellt centrum för CCS innefattar främjande insatser för CCS. Detta förverkligas bland annat genom effektfull aktörssamverkan samt genomförande av kommunikations- och kompetenshöjande insatser.

Som en del av detta arbete arrangeras årligen ett evenemang för nätverkande och kunskapsutbyte inom särskilt utpekade CCS-frågor. Evenemanget är öppet för alla aktörer som är eller ämnar bli verksamma inom CCS-värdekedjan.

Nästa nätverksevenmang 22 maj 2025

Nästa nätverksevenemang är i Stockholm den 22 maj 2025, mer information kommer att publiceras inom kort. Du kan redan nu ta del av material från tidigare nätverksevenemang.

Geologisk lagring av koldioxid i Sverige - konferensrapport 2024

Ett skepp kommer lastat - konferensrapport 2023

Nätverksträff för Industriklivet med fokus på CCS, Youtube

Enskilda aktörsdialoger

Syftet med Nationellt centrum för CCS är att verka för en ändamålsenlig tillämpning av CCS i Sverige, i nära samverkan med relevanta aktörer. Centrumets aktörssamverkan genomförs längs med hela värdekedjan genom direkt dialog med nationella och internationella företag, myndigheter, akademi och intresseorganisationer.

Centrumet genomför även regelbundna studiebesök i samband med aktörsdialoger i syfte att öka förståelsen för CCS-aktörernas behov, möjligheter och utmaningar.