Andreas Carlgren och Maria Wetterstrand medverkar i Energiutblick 2011

Vad händer på elbilsfronten? Hur värmer man upp en villa på bästa energisnåla vis? Vill du veta hur man verkligen sparar energi? Vill du lära dig mer om förnybara energikällor? Energiutblick 2011 kartlägger dagens energifrågor vid Nordens nya energikonferens.

Konferensen och utställningen äger rum den 15-17 mars på Svenska Mässan i Göteborg och arrangeras av Energimyndigheten. Deltagare från de nordiska ländernas energimyndigheter samlas tillsammans med näringsliv och industri, forskningsinstitut och andra branschaktörer, för att diskutera och visa upp det allra senaste inom energibranschen.

I år medverkar bland annat miljöminister Andreas Carlgren och Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

– Klimat, transporter, energieffektivisering, forskning, samhällsbyggande, energimarknader - utmaningarna är stora och allt är i stöpsleven på Energiutblick. Jag tänker ge mitt bidrag till samtalet, säger Andreas Carlgren om konferensen Energiutblick.

Konferensen inleds den 16 mars med en gemensam inledning där Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger och miljöminister Andreas Carlgren står för inledningstalen. Den gemensamma sessionen övergår därefter i ett konferensprogram med parallella föredrag sorterade under fem arenor: Globala trender, Effektiva energianvändare, Teknik för tillväxt, Energi och marknad och Framtidens energi.

Ett "Speakers Corner" kommer även att finnas i utställningshallen för heta energifrågor och allmänna synpunkter och förslag.

– Jag förväntar mig spännande samtal om hur vi möter klimat- och hållbarhetsutmaningen för framtidens energi. Det är just när det offentliga, näringslivet och universitetsvärlden jobbar tillsammans som vi kan göra de stora framstegen, säger Maria Wetterstrand.

Under konferensen och utställningen kommer ett antal nydesignade energismarta bilar att presenteras. Bland annat presenteras Volvos nya elbil C30 Electric tillsammans med en Volvo C70. En Smite-bil presenteras också tillsammans med en Tesla Roadster. Förmodligen kommer även Saab ZE, Volvo V70 Laddhybridsmodell samt årets europeiska bil 2011, Nissan Leaf att visas upp . Ett par ytterligare överraskningar kan dyka upp.

Flera huvudpersoner från näringslivet kommer att medverka på konferensen, bl.a. Sten Jakobsson VD på ABB Sverige, Sveriges landshövdingar samt fysikern och miljöforskaren Christian Azar.

På konferensen får man också möjlighet att uppleva projektet "One Tonne Life" som i praktiken visar vad det innebär för en familj att leva i en totalt klimatsmart, klimatneutral miljö.

Om Energiutblick 2011

Energiutblick är Energimyndighetens nationella konferens med både nordiska perspektiv och globala utblickar. Energiutblick arrangeras den 15-17 mars 2011 på Svenska Mässan i Göteborg.