Energimyndigheten är Årets Gröna Innovatör

Myndigheten har utsetts till vinnare av det nyinstiftade priset Årets Gröna Innovatör i samband med tävlingen Årets Gröna Datorhall 2010.

Årets Gröna Innovatör är ett nyinstiftat pris för teknisk innovation för datorhallar. Energimyndigheten fick priset för att de varit pionjärer vad gäller de senaste tekniska lösningarna såsom att kombinera solcellspaneler och att via ett UPS-system som baserar sig på likström försörja både servrar, SAN och switchar och därmed minska energibehovet i serverhallen.

Priset togs emot av Björn Lundkvist, Energimyndighetens IT-chef.

– Jag är självklart mycket nöjd med att vi vunnit priset för "Årets gröna innovatör". Det är extra roligt med tanke på att vi tävlar mot mycket stora företag och att vi får chans att visa att vi lever som vi lär. Vår avsikt är att gå vidare med energieffektiviseringen och att vara ledande inom grön IT, säger Björn Lundkvist.

– Det är viktigt att Energimyndigheten lyckas göra bra saker och inte bara prata om dem. Björn Lundkvist har genomfört många åtgärder, och priset som årets Gröna Innovatör visar att vi i vår IT-verksamhet lever upp till EUs vision att offentliga organ skall vara ledande i Energieffektivisering, säger Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger.

Energimyndigheten har sedan 2007 årligen minskat energiförbrukningen i serverhallen trots en ständigt ökad belastning. Besparingen har varit 56 procent räknat från 2007 till och med 2010.

Modekoncernen H&M vann priset Årets Gröna Datorhall 2010 för sin datorhall för globala system där de har uppnått högsta möjliga energieffektivitet och minimal miljöpåverkan i datorhallen.

Om tävlingen

Den årliga tävlingen Årets Gröna Datorhall instiftades av Coromatic 2008 för att uppmärksamma de kunder som på ett framträdande och innovativt sätt föregår med gott exempel inom området energi och miljö. Tidigare vinnare är SunGard och TekniskaVerken i Linköping. Årets nominerade deltagare var Centiro Solutions, Energimyndigheten, H&M, SEB och Sätterstrand Business Park. Tävlingen är en del i Coromatics satsning på energieffektivisering, där målet är leverera så gröna datorhallslösningar som möjligt.

Kontakt:

Björn Lundkvist 016-544 2022