Insplorion vann priset för bästa presentation av affärsidé

Insplorion har utsetts till årets vinnare av Swedish Cleantech business award.

Priset, som delades ut på Energimyndighetens Investerarforum under Energiutblick, är ett pris som tilldelas ett nytt svenskt miljöteknikbolag för bästa presentation av affärsidé.

Insplorion utvecklar och säljer mätinstrument som gör att användarna kan förstå egenskaper hos nanomaterial. Nya nanomaterial kan minska industrins förbrukning av material och energi.

Jonas Odéhn från Insplorion fick en varm applåd när han välkomnades upp på scenen för att ta emot priset. Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger överlämnade vandringspokalen, och företaget kommer även att få internationell affärsutvecklingshjälp till ett värde av max 100 000 kr.

Motiveringen

Enligt Mikael Runhem ur juryn fanns det flera anledningar till att Insplorion vunnit priset, men han ville särskilt framhålla engagemanget i företaget.

– Det finns en glöd i företaget. Det är entusiastdrivet och det finns ett säljmässigt driv som är viktigt i de här sammanhangen, sa Runhem.

Juryn uppskattade även bolagets återhållsamhet med pengar.

Femte gången priset delades ut

Energimyndigheten har inrättat priset för att främja svensk miljöteknik, och i år delades det ut för femte året i rad. I år tävlade sju företag om priset, och inför sina presentationer hade bolagen fått träning i presentationsteknik, vilket de även har nytta av i andra sammanhang.

De övriga bolagen som valdes ut för att tävla i år var:

  • Bestwood AB
  • Cleanmotion AB
  • Ecospark AB
  • FLINGA Biogas AB
  • MEVA Innovation AB
  • Solarus AB

Investerarforum

Syftet med Investerarforum är att vara en mötesplats mellan investerare och tillväxtfokuserade energiteknikbolag i tidiga faser som inom en överskådlig framtid planerar att ta in externt ägarkapital för att finansiera sin tillväxt.

Prisutdelning av Swedish Cleantech business award sker i samband med Investerarforum. Tidigare vinnare av Swedish Cleantech business award är: Lamera (2010), Applied Nano Surfaces Sweden AB (2009), Midsummer AB (2008) och Xavitech AB (2007).