Nya torkskåp drar lika mycket el som gamla

Nya torkskåp drar lika mycket el som 30 år gamla skåp. Det visar ett test som Energimyndighetens Testlab har gjort. Troligen beror det på att torkskåp inte har någon energimärkning som driver på utveckling av energieffektivare lösningar.

På förskolor och fritids används torkskåp flitigt för att snabbt få ytterkläder torra. Energimyndighetens Testlab har testat fyra torkskåp, varav tre är nya och ett skåp har stått på en förskola sedan 80-talet.

– Resultaten visar att nya torkskåp drar lika mycket el som gamla. Teknikutvecklingen har inte gått framåt som den har gjort på andra vitvaror. En förklaring ligger troligen i att torkskåpen inte har någon energimärkning, säger Helena Nilsson, ansvarig för testet på Energimyndighetens Testlab.

Vi räknar med att alla Sveriges 20 000 förskolor har i genomsnitt fyra torkskåp. Om de används 200 gånger om året motsvarar torkskåpens energianvändning vad 2 400 villor använder till sin uppvärmning och hushållsel, nästan 50 miljoner kilowattimmar.

– Ett sätt att minska energianvändningen är att inte övertorka kläder och skor. En extra timmes torktid ökar energianvändningen med 24 miljoner kilowattimmar, vilket motsvarar hälften av torkskåpens energianvändning, säger Helena Nilsson.

– Teknikutvecklingen av torkskåp har stått stilla de senaste 30 åren. Våra tester ger en tydlig signal till tillverkarna att de här produkterna måste bli mer energieffektiva, säger Pär Westlund, enhetschef på Energimyndighetens Testlab.

Vill du veta mer om testet, kontakta: Helena Nilsson, handläggare på Testlab, telefon 016-544 23 78 Pär Westlund, enhetschef Testlab, telefon 016-544 23 17