Svenskt deltagande på mässa för hållbart byggande i Toronto

Den 4-7 oktober deltar ett flertal svenska företag verksamma inom energi- och miljöteknik på världens största mässa för hållbart byggande, Greenbuild Expo. För tredje året i rad anordnar Energimyndigheten och Exportrådet en svensk delegation till mässan som i år arrangeras i Toronto, Kanada.

– Mässan arrangeras normalt sett i USA och svenska delegationer har tidigare deltagit i mässor i Phoenix, Arizona och i Chicago, Illinois. Sverige har många företag som erbjuder produkter inom alternativa värmekällor som pellets och bergvärme, men ligger långt fram även inom ventilation och stadsplanering. Dessa produkter och tjänster står sig mycket väl internationellt, förklarar Jennie Cato på Energimyndigheten.

Den amerikanska byggindustrin har under senare år inriktats alltmer på hållbart byggande. En stark drivkraft har varit U.S. Green Building Council's lansering av certifieringssystemet LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Det har blivit en succé eftersom certifierade byggnader ofta får ett högre marknadsvärde och attraherar hyresgäster för vilka en grön profil är en del av varumärkesstrategin.

– Tidigare i år rapporterade bygg- och researchbolaget McGraw-Hill Construction att marknaden för hållbart byggande har växt med 50 procent i USA under de senaste två åren trots finanskrisen. Idag uppskattar bolaget att marknaden för hållbart byggande ligger runt 60 miljarder U.S. dollar eller cirka 375 miljarder svenska kronor. Det kan jämföras med att hela den svenska byggindustrin under 2010 uppskattades till 158 miljarder svenska kronor. Detta öppnar nya möjligheter för svenska företag som vill satsa på export, säger Tomas Norling, chef för Exportrådet i USA.

Paviljongen och delegationen till Greenbuild Expo är en stor satsning för att marknadsföra svensk miljö- och energiteknik på den nordamerikanska marknaden och den får finansiellt stöd av Energimyndigheten, Nordiska Ministerrådet och Exportrådet. Mässan pågår i fyra dagar och innehåller allt från utbildningsseminarier till sociala nätverksarrangemang. Greenbuild räknas som den viktigaste händelsen i Nordamerika inom grön arkitektur och hållbar stadsplanering.

– Ett trettiotal personer från svenska företag och organisationer har hittills anmält sig till den nordiska paviljongen. Den amerikanska marknadens påtagliga intresse för svensk miljöteknik lockar företagen, liksom möjligheten att ta del av den senaste utvecklingen inom systemet LEED för certifiering av hållbart byggande, säger Magnus Andersson, chef för Exportrådet i Kanada.

S.A.G.A.

Det svenska deltagandet i Greenbuild Expo är del av S.A.G.A.-samarbetet (Swedish American Green Alliance) och kommer att genomföras under konceptet SymbioCity. S.A.G.A. syftar till utbyte mellan Sverige och USA på miljöteknikområdet inom affär, politik och forskning, och är öppen för bland annat svenska och amerikanska företag, städer och organisationer att vara medlemmar. Läs mer på: www.symbiocity.org, www.swedishtrade.se, www.greenbuildexpo.org, www.sagastory.blogspot.com.

För ytterligare information kontakta:

Jennie Cato, Internationella sekretariatet, Energimyndigheten, telefon +46 (0)16-544 23 31

Magnus Andersson, chef Exportrådet i Kanada, telefon +1 416 922 8152

Caroline Westerberg, pressekreterare Exportrådet, T +46 (0)8 588 662 07