Energimarknaden debatteras på Energiutblick

Spelar det någon roll vilka val jag gör på energimarknaden? Tillsammans med bland andra Miljöpartiets språkrör Åsa Romson letar vi efter moralen på energimarknaden. Ta del av jakten på Energimyndighetens årliga konferens Energiutblick.

På arenan Energi och marknad samlas en rad aktuella frågeställningar som rör energi ur ett marknads- och samhällsperspektiv. Här diskuteras säkerhet, ansvar, regelverk, elproduktion och mycket mer.

− Vi bor i ett land med tvära kast i både väderlek och elpriser. Dagens elmarknad innebär ett stort ansvar för alla inblandade aktörer. Samtidigt får vi inte glömma bort att vi som enskilda konsumenter påverkar marknaden, säger Anna Fridén, informationschef på Energimyndigheten.

Under sessionen om Moralen på energimarknaden debatteras företagens, folkets och politikernas roll.

Under sessionen Kampen om resurserna går diskussionen ner på grundämnesnivå och handlar om vilken betydelse tillgången på resurser har för omställningen av energisystemet.

Bland talarna finns bland andra Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, Göteborg Energis vd Lotta Brändström och Ulf Andréasson från Tillväxtanalys kontor i Peking.

Konferensen är den 13–15 mars på Svenska mässa i Göteborg.

Några punkter ur programmet

  • Finns det moral på energimarknaden?
    Paneldebatt med Jens Holm riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson, Vänsterpartiet, Lotta Brändström vd, Göteborg Energi, Åsa Romson språkrör, Miljöpartiet och Cecilie Tenfjord-Toftby riksdagsledamot och energitalesperson, Moderaterna.
  • Tillgång och kamp om resurser, del 1
    Sessionen fokuserar på tänkbara begränsningar för olika tekniklösningar. Mikael Höök, forskare på Uppsala Universitet, pratar om metallen neodyms betydelse för vindkraftsbranschen, och Therese Eriksson och David Olsson, civilingenjörer på Chalmers tekniska högskola, pratar om sällsynta metallers roll för utvecklingen av el- och hybridfordon.

Om Energiutblick 2012

Energiutblick är Energimyndighetens nationella konferens med både nordiska perspektiv och globala utblickar. Energiutblick arrangeras den 13-15 mars 2012 på Svenska Mässan i Göteborg.