Europas effektivaste tv-apparater har korats

Idag har Sverige varit med och delat ut priset till Europas effektivaste tv-apparater på elektronikmässan IFA i Berlin. Tävlingen initierades av G20:s och de nordiska ländernas energiministrar i syfte att uppmuntra tillverkning och försäljning av superenergieffektiva tv-apparater. Våren 2013 kommer världens mest energieffektiva TV-apparat att utses.

I den nu pågående tävlingen utses den effektivaste tv-apparaten i tre storleksklasser och i fyra regioner världen över. Europa är först ut och representanter från Näringsdepartementet deltar från Sverige för att dela ut priset.

Vinnarna i tävlingen är:

  • Stor (42-50 tum): LG 47LM670S
  • Mellan (29 upp till 42 tum): Samsung UE40EH5000W'
  • Liten (mindre än 29 tum): Samsung UE26EH4000W

Tävlingen SEAD Global Efficiency Awards är ett initiativ inom Clean Energy Ministerial där Sverige deltar aktivt bland annat i arbetet kring supereffektiva produkter.

- Tävlingen om den mest energieffektiva tv-apparaten är ett utmärkt initiativ och arbete med att uppmuntra utveckling och spridning av energieffektiv teknik världen över. Sverige deltar väldigt aktivt i det arbetet som syftar till att komma konsumenten till nytta i form av lägre energiförbrukning, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

Tv-apparater står idag för mellan 6-8 procent av hushållens energianvändning. Teknikutvecklingen på området går fort, vilket bland annat Energimyndighetens tester visar. En energisnål 40 tums tv kan idag förbruka 70 kWh per år vilket ska jämföras med en 2008 då en tv i samma storlek kunde dra 500 kWh per år.

- Vinnarna visar verkligen att det finns mer potential att hämta inom teknikutveckling. TV-apparater finns i de flesta hushållen så det är en bra och angelägen produkt som är först ut i SEADs tävling, säger Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma.

Om alla hushåll i Sverige skulle börja köpa tv-apparater med samma prestanda som prisvinnarnas, skulle 650 miljoner kWh el till TV kunna sparas från och med år 2020, utöver de 750 miljoner kWh som kommer att sparas tack vare ekodesignkrav och energimärkning. På EU-nivå är motsvarande siffra 18 miljarder kWh årligen från och med år 2020.

Kontakt:

Peter Bennich 016-544 22 46