Ny app: Lampguiden gör lampvalet enklare

Nu är det dags att ersätta glödlamporna. Med Energimyndighetens nya mobilapplikation, Lampguiden, får konsumenter vägledning till mer energieffektiv hembelysning.

- Många tycker att det är svårt att välja en ersättare till glödlampan. Därför har vi utvecklat fram Lampguiden. Appen ska ge konsumenten stöd att hitta rätt lampa för sina behov och samtidigt spara pengar och miljö, säger Anita Aspegren, avdelningschef vid Energimyndigheten.

Med Lampguiden får konsumenten hjälp att hitta ny lampa utifrån vilken glödlampa som ska ersättas. Tillsammans med resultatet presenteras en ungefärlig besparing i kronor. Appen innehåller också en vägledning för att hitta rätt belysning utifrån rum och funktion och en praktisk konverteringstabell från watt till lumen (ljusstyrka).

- Du kan ladda ner och ha med dig Lampguiden när du står i butiken. Det är praktiskt, särskilt då appen också innehåller information om vad som står på förpackningen, säger Jenny Weimerbo, projektledare för Lampguiden.

Appen innehåller vad som gäller om man vill reklamera en lampa och hur man återvinner sina gamla lampor, i synnerhet lågenergilampor som innehåller kvicksilver.

Lampguiden är gratis, finns för både Iphone och Android och fungerar utan uppkoppling mot mobilnätet.

Ladda ner appen

Lampguiden för iPhone

Lampguiden för Android

Kontakt: Helena Ahlkvist Johansson, 016- 544 23 70