Energieffektiva däck mer klimatsmarta och sparar pengar

Nu är det däckbytartider. Sedan förra året finns det energimärkning av sommardäck. Om du är snittdieselbilist och satsar på gröna däck med smart körstil, kan du spara så mycket som 1 300 kronor varje år.

Energimärkningen gör det lättare för konsumenter att jämföra olika däck. Genom den kan vi minska bränsleanvändningen och på sikt spara 5 procent av allt bränsle i EU. Tillsammans med en sparsam körstil kan bränsleanvändningen minska med 12 procent – och en sparsam körstil leder dessutom till lägre koldioxidutsläpp.

– Det finns mycket pengar att spara för den medvetne däckköparen. Med energieffektiva däck och sparsam körning kan en genomsnittlig bensinbilist spara runt 1 700 kronor per år i bränslekostnad och dieselbilisten runt 1 300 kronor per år, säger Nils Ahlén på Energimyndigheten, som ansvarar för energimärkning av däck i Sverige.

Energimärkningen känner vi igen från till exempel vitvaror och tv. Etiketten visar däckets energiklass på en skala från A till G, där G är sämst och A är energieffektivast.

– Varje steg uppåt på skalan motsvarar en besparing på cirka 1 deciliter bränsle per 100 kilometer, säger Nils Ahlén.

Märkningen visar också däckets väggrepp vid vått väglag, där A betyder bäst grepp. Mellan A och F skiljer det 18 meter i bromssträcka från 80 km/h ned till 0 km/h, vilket motsvarar fyra billängder. Märkningen visar även däckens buller.

Branschen ska informera om energimärkningen i samband med köp. Vill du veta mer om hur energimärkningen fungerar, ta gärna kontakt med kommunens energi- och klimatrådgivare som har kunskap om den och sparsam körning i stort.

Kontakt:

Nils Ahlén 016-544 23 72