Få grepp om mer bränslesnåla däck i vinter

Den 1 december ska du ha bytt till vinterdäck på din bil om det råder vinterväglag. Om du ska köpa nya dubbfria vinterdäck kan det vara en bra idé att titta lite extra på däckets energimärkning. Med energieffektiva däck och smart körstil kan du spara ungefär 10 procent av bränslet.

Energimärkningen gör det lättare för konsumenter att jämföra olika däck. Genom den kan vi minska bränsleanvändningen och på sikt spara 5 procent av allt bränsle i hela EU.

– Det finns mycket pengar att spara för den medvetne däckköparen. Med energieffektiva däck och sparsam körning kan en genomsnittlig bensinbilist spara runt 1 700 kronor per år i bränslekostnad och dieselbilisten runt 1 300 kronor per år, säger Anders Hallberg på Energimyndigheten, som ansvarar för energimärkning av däck i Sverige.

Visar mer än energiklassen

Energimärkningen känner vi igen från till exempel vitvaror och tv. Etiketten visar däckets energiklass på en skala från A till G, där G är sämst och A är energieffektivast. Varje steg uppåt på skalan motsvarar en besparing på cirka 1 deciliter bränsle per 100 kilometer.

Märkningen visar också däckets väggrepp vid vått väglag, där A betyder bäst grepp. Mellan A och F skiljer det 18 meter i bromssträcka från 80 km/h ned till 0 km/h, vilket motsvarar fyra billängder. Märkningen visar även däckens buller.

Det finns även möjlighet för tillverkaren att ange väggreppet vid snöigt och isigt väglag. Energimyndigheten samarbetar med EU, internationella branschorganisationer och andra intressenter för att få fram en standard för att prova isegenskaperna hos däcken.

– Om du väljer dubbfria däck kan det vara lätt att välja däck som är anpassade för ett mellaneuropeiskt, mildare klimat eftersom de har bättre våtgreppsegenskaper än nordiska dubbfria vinterdäck. För nordiskt klimat passar det bäst med ett nordiskt dubbfritt däck, säger Anders Hallberg.

Branschen ska informera om energimärkningen i samband med köp. Vill du veta mer om hur energimärkningen fungerar, ta gärna kontakt med kommunens energi- och klimatrådgivare som har kunskap om den och sparsam körning i stort.

Kontakt:

Anders Hallberg 016-544 21 13 Nils Ahlén (marknadskontroll) 016-544 23 72