Miljöteknik från Lund och Uppsala vinner europiskt pris

Två svenska företag vann pris under den internationella mötesplatsen European Cleantech Forum. Det nyupptäckta materialet Upsalite kan energieffektivisera avfuktning radikalt och LED-företaget Glo från Lund är decenniets europeiska cleantechföretag.

Marknaden för framtidens miljöteknik växer i världen och Sverige ligger långt framme. Vi är rankade trea i världen när det gäller miljöteknikinnovationer.

– Att det nyupptäckta materialet Upsalite vinner bland hundra bidrag i Nordic Cleantech Open visar tydligt hur framgångsrik svensk forskning är på det här området, säger Andreas Stubelius, Energimyndigheten och medarrangör av eventet European Cleantech Forum.

Energimyndigheten har i uppdrag att stötta nya svenska företag inom energiteknik och cleantech. Affärsidéer och företag som bidrar till ett uthålligt energisystem och nationell tillväxt ska få extra hjälp, som olika lån. Efter den inledande statliga stöttningen måste privat kapital till för att affärsidén ska komma ut på marknaden.

Energimyndigheten erbjuder också nätverk och kontakter som är viktiga för att en innovation ska vinna terräng. European Cleantech Forum som hölls i Stockholm förra veckan och samlade internationell riskkapitalbransch är ett sådant exempel.

– När så många tunga internationella investerare kommer till Stockholm för att titta på svensk miljöteknik blir det ett kvitto på att detta är ett svenskt styrkeområde, säger Heléne Axelsson, medarrangör för European Cleantech Forum på Energimyndigheten.

Frågan om vilka hinder miljöteknikföretagen upplever i Sverige är uppmärksammad på regeringsnivå och energi- och IT-minister Anna-Karin Hatt träffade för några veckor sedan miljöteknikföretag för att samtala om vilka hinder som finns på väg till marknaden och vilka lösningar som skulle hjälpa dem.

Vill du veta mer om miljöteknik och affärsutveckling, kontakta gärna:

Heléne Axelsson, affärsutvecklare Energimyndigheten, 016-544 22 68

Andreas Stubelius, affärsutvecklare Energimyndigheten, 016-544 21 99

Mer information

Läs mer om materialet Upsalite och företaget Disruptive Materials.

Läs mer om LED-företaget Glo.