Nobelpristagare deltar i samtal om belysning

Imorgon fredag besöker professor Hiroshi Amano, en av nobelpristagarna i fysik, Energimyndigheten för att delta i ett internationellt seminarium om belysning.

Syftet med seminariet är att diskutera statens roll för att driva på användningen av energieffektiv belysning, och det leds av Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma.

Hiroshi Amano kommer att hålla ett föredrag om framtidens LED. Bland övriga deltagare märks svenska ljusforskare från Lunds Universitet, Stockholms Universitet och ÅF Consulting, samt forskare från Lighting Research Center (LRC), Rensselaer Polytechnic Institute i USA.

Energimyndigheten arbetar med belysningsfrågor på flera olika sätt, exempelvis med förordningar inom EU, konsumentråd och forskning. För några år sedan skapade Energimyndigheten ett belysningslaboratorium, tillsammans med det kinesiska laboratoriet National Lighting Test Center (NLTC), för att kunna testa nya typer av lampor. En visning av ljuslabbet ingår i morgondagens program.

- Vi är mycket hedrade över att Hiroshi Amano tagit sig tid att besöka oss och diskutera belysningsfrågor. Nobelpriset till LED-lampans skapare blir en viktig inspirationskälla för vårt fortsatta arbete. LED är här för att stanna, och utvecklingen går betydligt fortare än någon förutsett, säger Thomas Sandvall, chef för Energimyndighetens Testlab.

För upplysningar om Nobelveckan hänvisar vi till Nobelstiftelsens webbplats www.nobelprize.org.