Energimyndigheten deltar på Hack for Sweden i helgen

Energimyndigheten är en av 20 myndigheter bakom Hack for Sweden, som går av stapeln i helgen. 80 deltagare från hela Sverige får 24 timmar på sig för att skapa nya appar och tjänster med myndigheters öppna data. Myndigheten bidrar med energistatistik och vindbruksdata i öppet och fritt format. Följ eventet live på Youtube eller i sociala kanaler.

Denna helg, den 14-15 mars, går Hack for Sweden av stapeln. Tävlingen är ett så kallat hackaton och syftar till att inspirera till nya produkter och tjänster som skapas med hjälp av myndigheters öppna data.

Intresset är stort och evenemanget är fulltecknat sedan flera veckor tillbaka. Allt från gymnasieelever och ingenjörsstudenter till företagare och doktorer i datorvetenskap kommer vara på plats den 14-15 mars i Naturvårdsverkets lokaler på Valhallavägen i Stockholm.

Följ tävlingen live

Läs gärna mer på Hack for Swedens webbplats, och följ tävlingen under helgen via Twitter, Facebook och Youtube.

Resa till Silicon Valley

Priset Hack for Sweden Award går till det bidrag som bäst kombinerar data på ett kreativt sätt och skapat den bästa och mest nyskapande tjänsten som tydligt påvisar nyttan med myndigheternas öppna data. Det vinnande laget vinner bland annat en resa inklusive boende till Silicon Valley.

Förra året tog laget Ge0hack3rs hem segern med en tjänst som visualiserade och simulerade konsekvenserna av giftiga utsläpp.

Minister delar ut priser

I år delas Hack for Sweden Award ut av IT-minister Mehmet Kaplan. Han är inte den enda ministern med intresse för öppen data. Inledningstalar gör civilminister Ardalan Shekarabi.

– Det är väldigt intressant och roligt att se myndigheter samarbeta kring ett arrangemang som det här. Jag hoppas att Hack for Sweden blir återkommande, med bidrag som kan leda till nytta för samhället, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Energimyndighetens data i öppet format

Energimyndigheten bidrar med öppen data i form av energistatistik, som är tillgänglig via såväl SCB:s statistikdatabaser som i .csv-format från myndighetens webbplats. När det gäller vindbruksdata tillhandahåller vi Vindbrukskollens databas över planerade och befintliga vindkraftverk samt vindkarteringen och riksintressen för vindbruk. Energimyndighetens data kan utan kostnad exempelvis användas för att bygga appar för smarta telefoner eller nya webbtjänster.

Under tävlingshelgen deltar bland andra Paul Westin och Niklas Notstrand från Energimyndigheten.