Genvägen till energismart hem går via Energikalkylen

Energimyndigheten nylanserar verktyget Energikalkylen med nytt förbättrat utseende. Verktyget hjälper boende i villa och lägenhet att få en översikt över hemmets energianvändning och ger också förslag på åtgärder för att minska den.

Bostäder står idag för knappt en fjärdedel av Sveriges totala energianvändning. Genom att använda Energikalkylen kan boende i villa eller lägenhet få koll på hur mycket energi hemmet använder och få förslag på åtgärder som kan göra det mer energismart.

– Varför ska vi köpa mer energi än vi behöver? Genom att energieffektivisera våra hem bidrar vi både till en bättre ekonomi för oss själva och till ett hållbart energisystem i framtiden, säger Anita Aspegren, avdelningschef på Energimyndigheten.

Nytt utseende bättre för användaren

Precis som i den tidigare versionen av Energikalkylen går det att fylla i uppgifter om hushållet och vilka energismarta åtgärder som redan har gjorts. Det nya utseendet ska ge en bättre översikt och flöde genom kalkylen. Genom att göra Energikalkylen kan användaren få fram en ungefärlig energianvändning för sitt hem, den uppskattade energianvändning som hemmet skulle kunna ha och förslag på åtgärder utifrån hemmets förutsättningar. Det skulle till exempel kunna vara att tilläggsisolera vinden, byta till nya fönster eller slå av standby-funktioner på hemelektroniken eller byta till LED-belysning.

Få personligt stöd av kommunens energi- och klimatrådgivare

Om man tycker att det är svårt att veta hur man ska gå vidare med förslagen kan man kontakta kommunernas energi- och klimatrådgivare som ger opartisk och kostnadsfri personlig rådgivning.

– Att vända sig till sin kommunala energi- och klimatrådgivare kan vara en bra idé när man till exempel ska renovera sitt boende. Det finns mycket man kan göra för att minska energianvändningen när man ändå renoverar och förbättrar boendet, säger Filip Ekander på Energimyndigheten.

Gör Energikalkylen

Hitta din kommunala energi- och klimatrådgivare

Fler smarta energitips

Energimyndigheten har också fler digitala verktyg för dig som vill bli mer energismart. Ladda ner appen Lampguiden till din smarta telefon och få råd och hjälp med vilken belysning du kan köpa och hur du kan inreda ditt hem. Vill du lära dig mer om energi, kika in på www.energikunskap.se  och lär dig grunderna om energi. Kolla också in Energimarknadsinspektionens verktyg www.elpriskollen.se  för råd och hjälp om ditt elavtal.