Många hushåll dåligt förberedda för elavbrott

Oftast är elavbrott korta och påverkar inte det dagliga livet nämnvärt. Men ett längre elavbrott kan ha en stor påverkan på din vardag, även nu när vi går mot varmare och ljusare tider. Och många svenska hushåll står oförberedda, visar en undersökning som Energimyndigheten gjort.

Drygt 4 av 10 hushåll uppger att de förberett sig för att klara ett längre elavbrott i en undersökning som Energimyndigheten genomfört under 2014. Och det är när avbrotten blir längre som det är bra att veta hur man kan göra konsekvenserna av dem så små som möjligt.

Ellagen säger att ett elavbrott normalt inte får vara längre än 24 timmar. Som elkonsument bör du därför kunna hantera konsekvenserna av ett avbrott i el- och värmeförsörjningen på minst ett dygn, men gärna längre. Det är ett eget ansvar som många elkonsumenter inte känner till.

– Vi kan alla råka ut för elavbrott, men vi kan själva påverka hur mycket vi drabbas. Den ekonomiska ersättningen som elkonsumenter har rätt till värmer inte ett kallt hus vid ett avbrott, säger Tony Abaji på Energimyndigheten.

Har du vad du behöver för att kunna klara ett längre avbrott? Energimyndighetens film Om det blir el- eller värmeavbrott – vad gör du då? ger dig tips och råd om hur du kan förbereda dig i ditt hem.