Stämningsfullt juleljus i modern tappning

Julen står för dörren och det gör också Energimyndighetens test av advents- och julbelysning. Smarta lampor och LED-belysning höjer julstämningen i årets test.

För nionde året i rad testar Energimyndighetens Testlab julbelysning. I år har adventsbelysning, ljusslingor och smarta lampor, som styrs trådlöst, testats. Testet har mätt hur mycket lamporna lyser och om ljuset från lampan är varmt eller kallt. Vi har även testat hur styrningen med fjärrkontroll eller mobiltelefon påverkar de smarta lampornas energianvändning.

LED-belysning är mest energieffektivt och använder endast en liten del av den energi som en traditionell glödlampa använder – utan att det varma stämningsljuset försvinner.

– Titta efter advents- och julbelysning som har LED-lampor. Utbudet av LED-belysning är störst när det gäller ljusslingor, säger Sherwan Fatah på Energimyndighetens Testlab.

Spara el med rätt belysning i granen

I Sverige säljs årligen två miljoner julgranar. Om alla dessa granar hade varsin ljusslinga med glödlampor i skulle de tillsammans förbruka 39 miljoner kilowattimmar (kWh) el, mellan julafton och tjugondag Knut. Det motsvarar hushållselen i 6600 småhus. Om granarna istället har LED-lampor i ljusslingan förbrukar de bara 4,7 miljoner kWh el. Det motsvarar hushållselen i 800 hus.

Styr den smarta lampan med mobilen

Smarta lampor kallas den belysning som styrs trådlöst med fjärrkontroll, bluetooth eller med en app till mobiltelefonen. De smarta lamporna ser ut som vanliga lampor eller ljuslister och kan skifta färg mellan blått, rött, grönt och vitt ljus.

Allt fler produkter får smarta funktioner och är uppkopplade mot nätet. Det innebär att energianvändningen i standby ökar. De smarta lamporna innehåller mycket elektronik och de förbrukar el även när de släcks med fjärrkontrollen eller appen.

– För att sänka energianvändningen ytterligare ska lampan stängas av helt med en strömbrytare, berättar Christofer Silfvenius på Energimyndighetens Testlab.

Test i samarbete med Elsäkerhetsverket

Elsäkerhetsverket har testat de tre advents- och juldekorationerna, som vid ett begränsat test inte har visat några brister. De smarta lamporna är enbart testade av Energimyndigheten och då ingår elanvändning och funktion, men inte elsäkerheten.