Svensk trippelvinst i tävling om effektivast kontorsbelysning

Svenska Aura Light knep förstaplatsen i tävlingen om världens mest energieffektiva kontorsbelysning, SEAD Global Efficiency Medal. De tog även hem två regionala priser, en för den europeiska och en för den australiensiska marknaden.

LED-panelen från svenska Aura Light har vunnit det internationella priset för marknadens mest energieffektiva kontorsbelysning i tävlingen SEAD Global Efficiency Medal. Tekniken i LED-panelen är nästan dubbelt så energieffektiv som traditionella kompaktlysrör, som är vanliga i kontorslandskap. Om alla världens belysningspaneler skulle bytas ut till paneler med lika effektiv teknik skulle det spara 648 TWh (terrawattimmar). Det är lika mycket som Sveriges, Mexicos och Spaniens sammanlagda årliga elförbrukning.

– Vinnarna visar att det är angeläget att driva på utvecklingen av LED-belysning. Energieffektivare belysning är ett tydligt exempel på hur vi kan minska vår påverkan på klimatet, samtidigt som den sparar energi och pengar för samhället, säger avdelningschefen Anita Aspegren på Energimyndigheten.

Aura Light och de övriga vinnarna, amerikanska Cree och Indiska Bajaj Electricals, mottog priserna vid en prisceremoni i Schweiz igår under den internationella konferensen EEDAL (Energy Efficiency in Domestic Appliances and Lighting).

– Tävlingen är ett viktigt initiativ för att uppmärksamma och gynna energieffektiva produkter på marknaden. Sverige har varit med i samarbetet från början, därför är det väldigt glädjande att ett svenskt företag lyckats vinna i denna högt kvalificerade internationella konkurrens, säger Bengt Toresson som är departementsråd på Miljö- och energidepartementet.

Om SEAD och SEAD Global Efficiency Medal

Energimyndigheten och Regeringskansliet deltar som representanter för Sverige i arbetsgrupper i det internationella initiativet Superefficient Equipment and Appliance Deployment Initiative (SEAD). Sverige är där det ledande landet inom EU för att ta fram underlag och att genomföra provningar för att verifiera att produkterna verkligen har den prestanda som tillverkarna uppger.

SEAD är ett av flera initiativ under högnivåsamarbetet Clean Energy Ministerial (CEM). CEM drivs tillsammans av energiministrarna i G20 och de nordiska länderna.

Syftet är att främja en marknadsdriven utveckling mot mer energieffektiva produkter och främja spridningen av energieffektivare produkter till konsumenter.

Tävlingen SEAD Global Efficiency Medal utser världens mest energieffektiva produkter. Tävlingen har arrangerats sedan år 2012 inom olika kategorier av produkter, bland annat för bildskärmar, tv-apparater, elmotorer och lampor. Tidigare i år korades marknadens mest energieffektiva ersättare för glödlampor.