Test visar att elmätare mäter bra om prylarna är igång

Energimyndigheten har testat sju enkla elmätare för att se om de mäter rätt. Testet visar att elmätarna ger koll på elanvändningen hos de vanligaste produkterna i våra hem, men inte om de står i standby-läge – bara när de är igång.

Under 2014 sjönk elanvändningen i svenska bostäder och lokaler med 2 terrawattimmar (TWh). Det motsvarar den årliga användningen av hushållsel i ungefär 330 000 svenska genomsnittshus. Med hjälp av en enkel elmätare kan du få bättre koll på hur mycket el olika produkter i ditt hem använder.

Energimyndigheten har testat sju så kallade enkla elmätare för att se hur noggrant de mäter olika effekter i watt (W). För att efterlikna en verklig användning har det ingått att mäta effekten på produkter som är vanliga i våra hem: en tv, en LED-lampa och en mobilladdare. På tv:n har elmätarna också fått visa standby.

Alla testade elmätare klarar att mäta rätt effekt på LED-lampan och på mobilladdaren och sex av elmätarna klarar också att visa rätt effekt för tv:n. De flesta elmätarna klarar av att mäta effekt på 3 watt eller mer. Men testet visar att ingen av elmätarna klarar att mäta riktigt låga effekter, som är vanligt i standby-läge.

– Om du vill få ner din elräkning hjälper det ta reda på vilka prylar som drar mycket och kan stängas av när de inte används. Med enkla elmätare som de här kan man skaffa sig en bra uppfattning om vart elen tar vägen, säger Martijn Jansen som är testansvarig på Energimyndighetens Testlab.

Elmätaren drar själv en del el, bland annat eftersom den har display. Som minst drar de testade elmätarna 0,35 watt och som mest 1,49 watt. Lite förenklat kan man säga att ju fler funktioner elmätaren har desto högre effekt. Ett tips är att ta bort elmätaren från väguttaget när du inte använder den.

Enkla elmätare lätta att använda

En enkel elmätare kopplas in direkt i eluttaget i väggen, eller i en grenkontakt, för att kunna se hur mycket el olika produkter drar. Alla elmätare som testades har funktionen att du själv lägga in ditt elpris och se resultatet i kronor. Elmätarna i testet har lite olika utseende, men alla är lätta att flytta med sig och enkla att använda.

Så får du koll på din elförbrukning

Ett bra första steg för att få kontroll över din elanvändning är att börja följa upp din elräkning och ta reda på hur mycket el olika produkter i hemmet drar.

Energi- och klimatrådgivaren i din kommun kan svara på frågor om din energianvändning och ge dig opartiska och kostnadsfria råd. Hitta energi- och klimatrådgivaren i din kommun på Energimyndighetens webbplats eller genom att ringa kommunens växel. Energi- och klimatrådgivarna vänder sig till privatpersoner, bostadsrättsföreningar, företag och organisationer.