Grattis Climeon och Greater Than – vinnare av årets E-prize

Det är klart vilka som är årets vinnare i energieffektiviseringstävlingen E-prize. Två av vinnarna är företag som Energimyndigheten har stöttat, nämligen Climeon som producerar el från ljummet vatten och Greater Than som utvecklar digitala tjänster inom mätning och pedagogik runt bilkörning.

Climeon vann i kategorin Förnybar energi med motiveringen: "En innovativ teknik med stor potential som gör att vi slipper kasta bort energi i onödan - och som redan visat att den är gångbar här och nu."

En innovativ teknik med stor potential som gör att vi slipper kasta bort energi i onödan - och som redan visat att den är gångbar här och nu.

Greater Than vann i kategorin Hållbara transporter med motiveringen: "Med en sinnrik digital lösning öppnas nya möjligheter till beteendeförändringar i en sektor med stor potential till utveckling."

Med en sinnrik digital lösning öppnas nya möjligheter till beteendeförändringar i en sektor med stor potential till utveckling.

Vad är E-prize?

E-prize, som arrangeras av E.ON och Veckans Affärer, är en årlig tävling. Temat för tävlingen är innovativa energilösningar och årets tävlingskategorier var Förnybar energi, Energieffektivisering och Hållbara transporter.

Juryn som utsåg vinnarna i respektive kategori var:

  • Rémy Kolessar, chef forskning och innovation på Energimyndigheten
  • Lina Bertling Tjernberg, professor smart grid technology vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH)
  • Stefan Henningsson, senior adviser climate innovation på Världsnaturfonden (WWF)
  • Jonas Abrahamsson, vd på E.ON Sverige
  • Per Olof Lindsten, digitalchef på Veckans Affärer (juryordförande)