Intelligenta och innovativa lösningar för byggnader som producerar solel

Den globala hållbara energiutmaningen Intelligent Energy Management Challenge som initierats av Energimyndigheten i samarbete med Swedish Incubators & Science Parks samt svenska kommuner slutför nu sin initiala fas.

Den 2 februari var sista dagen för att inkomma med lösningar och utlysningen stänger för att gå in i nästa fas av processen där en jury kommer att utvärdera inkomna lösningsförslag.

– Nu ser vi med spänning fram emot att ta del av marknadens förslag på intelligenta system för solel och lagring. Förutsättningen för kommersialisering av hållbar teknik ökar när flera kunder beskriver sitt funktionsbehov samtidigt som marknaden stimuleras att erbjuda konkurrenskraftiga lösningar för ett framtida hållbart samhälle, säger Rémy Kolessar, chef för avdelningen för forskning och innovation på Energimyndigheten.

Vinnarna av utmaningen kommer att presenteras den 30 april 2016.

– Det är utmärkt att offentlig verksamhet använder styrkan i regionalt etablerade science parks med både affärsutvecklingsprocesser, företagsnätverk och koppling till lokala upphandlande offentliga organisationer. Detta ger en unik förmåga att identifiera, formulera och kommunicera en kritisk massa inom aktuella upphandlingsbehov, säger Magnus Lundin, VD Swedish Incubators & Science Parks.

Utlysningen och innovationsutmaningen innehåller utöver belöningen på 40.000 Euro möjligheten att testa och förhandla om implementering hos de deltagande kommunerna Arvika, Eskilstuna, Herrljunga och Uppsala. I Arvika har man exempelvis kopplat 80 elbilar till en stor solcellsanläggning och i Eskilstuna producerar en skola överskottsenergi. Fler intressenter i kommuner som Göteborg och Karlshamn har visat intresse för att utvärdera idéer avseende deras projekt inom området. Allt som allt en stark grund för större upphandling och genomförande.

– I BRF Viva kommer vi nu i praktiken kunna testa en av de stora utmaningarna, att få solcellerna, värme till byggnaden, laddning av elbilar och batterierna att samverka på ett optimalt sätt med samhällets energisystem, säger Mari-Louise Persson, Energistrateg på Riksbyggen.

Målet med innovationsutmaningen

Energimyndigheten har initierat utmaningen för att öppna upp för nya vägar till att identifiera ledande hållbara lösningar och underlätta kommersialisering. Samtidigt som vi önskar hitta intelligenta lösningar som ökar lönsamhet och hållbarhet för solel som produceras och används i byggnader.