Så hjälper nätverket verkstadsföretaget MF Produktion att energieffektivisera

I en tid då samhället genomsyras av hållbarhetsfrågor blir det viktigare för företag i alla storlekar att se över sin energianvändning. Med hjälp av Energikontoret Mälardalen har MF Produktion i Tierp fått stöd under sitt energieffektiviseringsarbete. Nu är de också en viktig del av det regionala industrinätverket.

Foto: MF Produktion

MF Produktion är ett medelstort verkstadsföretag med ungefär 30 anställda. Med fräsmaskiner och svarvar tillverkar de allt från komplexa detaljer till hela verktyg, där kraven är extremt höga vad gäller exakta mått och perfekt yta. Bland kunderna finns världsledande företag som Atlas-Copco, ABB och Sandviken. Verksamheten drivs inifrån en fastighet på cirka 5 000 kvadratmeter, där huvudparten utgörs av deras verkstäder. Fastigheten, som byggdes av Sandvik i skarven mellan 60- och 70-tal, togs över av MF Produktion 1995. Gårdagens standardlösningar vad gäller belysning, ventilation och uppvärmning, håller nu gradvis på att ersättas.

– Vi är ISO-certifierade vad gäller kvalitet och miljö. Det gör att vi har ett förbättringsprogram på miljösidan. Lägg därtill att våra kunder kräver att vi ska vara bra på miljöarbete. Vi är liksom en del av deras miljöpolicy, säger Mats Flood som är grundare av företaget.

Onödigt att elda för kråkorna

Kunderna till MF Produktion kommer regelbundet ut och granskar tillverkningsprocessen utifrån de miljökrav som ställs och tillsammans diskuteras vilka förbättringar som kan göras. Mats Flood menar att det också finns ett stort egenintresse i detta arbete, då mindre spill ger högre vinstmarginaler.

Finns det ny teknik för att ta vara på energi och med det spara pengar så är det väldigt intressant

– Jag har väl alltid tyckt att energifrågor är intressanta. Samtidigt tycker jag att varje företag har ett ansvar för att spara energi och minimera utsläppen i naturen. Alla ska hjälpas åt. Sedan tycker jag också att det är onödigt att elda för kråkorna. Finns det ny teknik för att ta vara på energi och med det spara pengar så är det väldigt intressant, säger Mats Flood.

Intresset för energifrågor gjorde att Mats Flood beställde en energikartläggning. Han gjorde samtidigt en ansökan om Energimyndighetens energikartläggningsstöd som företaget också fick. Företag som söker stöd kan få upp till 50 000 kronor för att geno