Energi- och klimatrådgivare hjälper bilister att öka däcktrycket inför semestern

Energi- och klimatrådgivare i ett 50-tal kommuner samarbetar i ett nationellt projekt för att få fler privatbilister att öka däcktrycket på sina bilar innan semestern. Att ha rätt lufttryck i däcken är bra för plånboken, klimatet och säkerheten. Projektet utförs på uppdrag av Energimyndigheten och ingår i en större satsning för att stärka den kommunala energi- och klimatrådgivningen.

Under nästa vecka kommer Energi- och klimatrådgivare från hela landet att finnas vid bensinstationer, utanför bilprovningen och på andra ställen där många bilar passerar. Syftet är att hjälpa bilister att kolla däcktrycket och få de som har för lågt tryck att fylla på med mer luft.

–Många bilar rullar med för lågt däcktryck. Både ekonomi, miljö och säkerhet blir bättre med rätt tryck i däcken, berättar projektledaren Magnus Hellstrand från Energikontoret i Mälardalen.

I en bil som bara kör med 80 procent av rekommenderat lufttryck ökar bränsleförbrukningen med 3 procent. Ett ännu lägre lufttryck, på bara 70 procent, kan halvera däckens livslängd och dessutom försämra köregenskaperna vid exempelvis en plötslig undanmanöver.

–Vilket lufttryck bilen ska ha framgår bland annat i instruktionsboken. I nyare bilar finns en automatisk däckkontroll som larmar när det är dags att fylla däcket, säger Magnus Hellstrand.

Tre nationella projekt samlar energi- och klimatrådgivare

Projektet med däcktryck är ett av tre nationella projekt som ska stärka den kommunala energi- och klimatrådgivningen.

–Många tänker nog spontant på att energi- och klimatrådgivningen kan ge tips på hur man kan minska sin energianvändning, bland annat genom att välja rätt uppvärmning. Men rådgivningen kan också ge goda råd kring transporter, säger Helena Holm, handläggare på Energimyndigheten.

De två andra projekten handlar om att få fler villaägare att installera solceller och om smarta belysningslösningar i bostadsrättsföreningar. Projekten samlar landets samtliga energi- och klimatrådgivare och ska bidra till att utveckla rådgivarnas kunskaper och arbetsmetoder.

En kostnadsfri och oberoende rådgivning

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och organisationer. Rådgivning kan ske via telefon, e-post eller personligt besök. Energimyndigheten finansierar energi- och klimatrådgivning i 284 av landets 290 kommuner.

Hitta din kommunala energi- och klimatrådgivare här.

Kommuner som deltar i nationella projektet om däcktryck

Alvesta

Hedemora

Mellerud

Surahammar

Arboga

Hofors

Mjölby

Säter

Avesta

Hudiksvall

Motala

Söderhamn

Bengtsfors

Hultsfred

Mönsterås

Söderköping

Bollnäs

Högsby

Mörbylånga

Tingsryd

Borgholm

Jokkmokk

Norberg

Torsås

Borås

Katrineholm

Nordanstig

Trosa

Botkyrka

Kinda

Nordmaling

Töreboda

Boxholm

Kiruna

Nybro

Vimmerby

Dals-Ed

Kungsör

Nyköping

Vingåker

Emmaboda

Kungälv

Nynäshamn

Vänersborg

Eskilstuna

Köping

Ockelbo

Vännäs

Fagersta

Landskrona

Ovanåker

Värmdö

Finspång

Lerum

Oxelösund

Västervik

Flen

Lessebo

Pajala

Åmål

Färgelanda

Lidköping

Piteå

Åtvidaberg

Gnesta

Linköping

Sala

Öckerö

Gullspång

Ljusdal

Sandviken

Östra Göinge

Gällivare

Malmö

Simrishamn

Överkalix

Gävle

Mariestad

Skinnskatteberg

Övertorneå

Haparanda

Markaryd

Strängnäs