Nu sker kontroller av energimärkningen på sommardäck

Däck till personbilar, lastbilar och bussar ska ha energimärkning som visar på energieffektivitet, väggrepp vid vått väglag och buller. I förra veckan besökte Energimyndigheten tillsammans med generaldirektör Erik Brandsma en däckverkstad i Eskilstuna för att kontrollera att de nya däcken lever upp till kraven på energimärkningen.

Från vänster: Generaldirektör Erik Brandsma, Frederic Cervera, platschef Vianor däckverkstad i Eskilstuna och Anders Hallberg, Energimyndigheten.

Just nu pågår en kontroll av energimärkningen på däck hos återförsäljare runt om i hela Sverige. De orter som kontroller har utförts på är Umeå, Uppsala, Göteborg, Sundsvall Linköping, Stockholm och Eskilstuna.

– Vi kommer totalt att kontrollera över 1 000 nya personbilsdäck som ska säljas till konsumenter, och hittills har vi gjort närmare två tredjedelar. Av kontrollerna omfattar ungefär 150 försäljning via webbutiker medan resten är hos återförsäljare, berättar Anders Hallberg på Energimyndigheten.

Däck svarar för 20 procent av fordonens bränsleförbrukning och de mest energieffektiva däcken beräknas minska förbrukningen med upp till 10 procent.

– Energimärkningen har lett till att allt fler kunder börjar ställa krav på vilken typ av däck de vill ha vilket gynnar både kunden, däckåterförsäljarna och i slutändan även miljön, säger Erik Brandsma.

Liknande kontroller görs i flera andra EU-länder

Energimärkningen är obligatorisk och gäller i alla EU-länder. I Sverige är det Energimyndigheten som ansvarar för att kontrollera att kraven på energi-märkning av olika produkter uppfylls. Myndighetens besök på däckverkstäder är en del i ett projekt inom EU som heter MSTYR15. 14 EU-länder samt Turkiet gör nu liknande marknadskontroller av däck under våren och sommaren.

Däck är en viktig produkt när det gäller energieffektivisering men få medlemsstater har hittills gjort provningar av däck. Det är organisationen ProSafe i Bryssel står som organisatör och sammanhållande länk för detta marknadskontrollprojekt. Projektet har ett preliminärt avslut i februari 2018.

Mer information

Här finns mer information om energimärkningen och marknadskontrollprojektet MSTYR15.