Första företagen på plats i San Francisco vid invigning av cleantech-hubb

Idag, den18:e april, inviger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, en ny företagshubb för svenska innovativa cleantech-företag. Hubben finns i San Francisco och ska förbereda svenska företag för en internationell marknad.

Hubben är den första av tre internationella hubbar som finansieras av Energimyndigheten och den kommer att drivas i samarbete med Business Sweden.

– Genom att sprida svenska innovationer inom förnybar energi och energieffektivisering främjar vi inte bara svenska företag utan bidrar till en hållbar energiomställning globalt och genomförandet av Parisavtalet. Det är verklig win-win, säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.

Den hubb som invigs på tisdag ligger i Business Swedens lokaler i San Francisco. Energimyndigheten har planer på att starta liknande hubbar i London och Shanghai. Syftet är att förbereda svenska företag för en internationell marknad genom bland annat rådgivning och nätverksbyggande.

– Hubben är en del av den svenska exportstrategin. Det är ett försöksprojekt som vi kommer att utvärdera om två år. Då vill vi se mätbara resultat av vad den här typen av insatser kan leda till, säger Anneli Eriksson, chef på avdelningen för affärsutveckling på Energimyndigheten.

Företaget Climeon är ett av över tjugo företag som ansökt om att få vara med i projektet. För att få delta ställer Energimyndigheten krav på att innovationen går att skala upp och har en tydlig affärspotential, samt att företagsledningen är dedikerad och att det finns finansiella resurser.

– Energimyndigheten har varit med och stöttat oss sedan starten 2011. Det är väldigt uppmuntrande och stärkande att vi får fortsatt stöd nu när vi utökar vår expansion i USA. På Climeon har vi tagit fram ett banbrytande värmekraftsystem och Cleantech Hubben kommer ge oss en bra plattform att utgå ifrån och kommer underlätta vår internationella expansion, säger Thomas Öström, VD på Climeon.