Energi- och klimatrådgivare satsar på information om solel

Omkring hälften av Sveriges energi- och klimatrådgivare samlas nu i ett nationellt projekt för att få fler villaägare att installera solceller på sina hustak. Rådgivarna kommer att göra en rad informationsaktiviteter över hundra kommuner runt om i landet. Projektet görs på uppdrag av Energimyndigheten och ingår i en större satsning för att stärka den kommunala energi- och klimatrådgivningen.

Projektet startade under april månad och pågår under resten av året. Seminarier, studiecirklar, studiebesök och rådgivning direkt till enskilda hushåll är några exempel på informationsaktiviteter.

– För några år sedan, när solceller var dyrare, var subventioner avgörande för att folk skulle nappa. I dagsläget räcker det ofta med information. Genom att berätta att solceller är en långsiktigt god investering med låg ekonomisk och teknisk risk kan rådgivningen hjälpa många villaägare i deras beslut kring solceller, säger projektledaren Alvar Palm, Hållbar utveckling Väst.

Det många villaägare inte vet är att taket inte behöver ligga i perfekt söderläge.

– Öst och väst går också utmärkt och ger till och med en bättre matchning mot konsumtionen, eftersom hushållen ofta använder mest el på för- och eftermiddagen. Det viktiga är att taket inte skuggas för mycket, säger Alvar Palm.

Tre nationella projekt som samlar energi- och klimatrådgivare

Solelsprojektet är ett av tre insatsprojekt, som utförs på uppdrag av Energimyndigheten. De två andra projekten handlar om smarta belysningslösningar i bostadsrättsföreningar och att bilister ska ha rätt tryck i däcken. Gemensamt för projekten är att de är en nationell satsning som tillsammans samlar landets samtliga energi- och klimatrådgivare. Projekten ska utveckla rådgivarnas kunskaper och arbetsmetoder och ge verktyg för att arbeta strukturerat och uppsökande.

– Vi vill stärka den kommunala energi- och klimatrådgivningen genom tydligt utpekade målgrupper och gemensamma arbetsmetoder, säger Morgan Dahlman på Energimyndigheten.

Tanken är att liknande projekt ska bli ett återkommande inslag i de kommunala energi- och klimatrådgivarnas arbete, och att tekniker och målgrupper kan ändras år från år.

– I år riktar vi oss mot privatpersoner och bostadsrättsföreningar. Nästa år blir det fokus på andra områden, säger Morgan Dahlman.

En kostnadsfri och oberoende rådgivning

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och organisationer. Rådgivning kan ske via telefon, e-post eller personligt besök. Energimyndigheten finansierar energi- och klimatrådgivning i 284 av landets 290 kommuner.

Kommuner som deltar i nationella projektet om solel

Ale

Arvika

Bromölla

Burlöv

Båstad

Danderyd

Eda

Ekerö

Enköping

Essunga

Falköping

Falun

Filipstad

Forshaga

Gagnef

Gislaved

Gnosjö

Gotland

Grums

Grästorp

Götene

Habo

Hagfors

Hallstahammar

Halmstad

Hammarö

Haninge

Heby

Helsingborg

Huddinge

Hylte

Härryda

Hässleholm

Höganäs

Järfälla

Jönköping

Kalix

Karlskrona

Karlstad

Kil

Knivsta

Kristianstad

Kristinehamn

Kungsbacka

Kävlinge

Laholm

Leksand

Lidingö

Lilla Edet

Linköping

Lomma

Luleå

Lund

Lysekil

Malung-Sälen

Mora

Mullsjö

Munkedal

Munkfors

Mölndal

Norrköping

Norrtälje

Nässjö

Olofström

Orsa

Orust

Osby

Ronneby

Rättvik

Salem

Skara

Skurup

Skövde

Sollentuna

Solna

Sotenäs

Staffanstorp

Stenungsund

Storfors

Strömstad

Sundbyberg

Sunne

Svedala

Säffle

Sävsjö

Sölvesborg

Tanum

Tierp

Tjörn

Tomelilla

Torsby

Trelleborg

Tyresö

Täby

Uddevalla

Umeå

Upplands-Bro

Upplands-Väsby

Uppsala

Vadstena

Vaggeryd

Vallentuna

Vansbro

Vara

Vaxholm

Vellinge

Vetlanda

Värnamo

Västerås

Ystad

Årjäng

Åstorp

Älvdalen

Älvkarleby

Ängelholm

Ödeshög

Östersund

Österåker

Östhammar